Cookie- och Sekretesspolicy


Sniglar

Även om det är lätt att stänga dörren till växthuset är det under större delen av säsongen bättre att låta den stå öppen för att vara säker på att ha bra luftcirkulation och rätt temperatur. Men när både dörr och fönster står öppna finns det vissa skadedjur som du ska se upp med.

Slemspår är ett ganska säkert tecken på att en snigel varit på besök. Och om du ser sådana här hål i dina grönsaker ska du undersöka plantorna noga. Här har en mördarsnigel funnit skydd och föda, och då kan det snabbt gå på tok med din skörd. Den här melonen ser också ut att ha haft besök.

Den har både slemspår och ett hål. Förmodligen är det även här en snigel som velat njuta av drivhusets frukter. Titta efter ordentligt och lyft helst lite på odlingssäckarna. Sniglar tycker om att gömma sig på fuktiga platser och kommer ofta inte fram förrän i skymningen eller tidigt på morgonen.

När du har hittat syndaren finns det bara en sak att göra. Gör slut på den för dina växters skull! Den här melonen är det inte mycket kvar av så den åker ut med det samma. Om du vill förebygga de här skadorna kan du lägga ut snigelgift. De här snigelkornen heter Ferramol och är godkända för ekologisk odling.

Sniglarna lockas av snigelgiftets doft och när de äter kornen dör de. Sprid därför ut snigelkornen på lite olika ställen i växthuset dit du tror att sniglarna kommer. Ferramol löses upp i regn.

När du vattnar i växthuset minskar därför kornens effekt – och resultatet ser ut så här. Då får du sprida ut en ny omgång snigelkorn.

Relaterade artiklar

 • KLÄTTERVÄXTER: Sköldlöss

  KLÄTTERVÄXTER: Sköldlöss

  11/11 VIDEO: Den här städsegröna klematisen (Clematis armandii) växer i Janes vinterträdgård. Den är inte så hårdför utomhus på våra breddgrader men i en frostfri vinterträdgård eller i ett växthus trivs den bra.

 • BLOMSTERRABATT: Minerarflugor

  BLOMSTERRABATT: Minerarflugor

  02/11 VIDEO: Ett vitt mönster som närmast ser ut som små gångar på växternas gröna blad är ofta ett tecken på minerarflugor. De slingrande, vita spåren är gångar i bladmassan som minerarflugornas larver gör.

 • BLOMSTERRABATT: Öronvivlar

  BLOMSTERRABATT: Öronvivlar

  02/11 VIDEO: Om det ser ut som om en biljettkonduktör har tittat förbi och klippt i dina rhododendronblad har du förmodligen fått besök av öronvivlar. Vivlarna lever av bladen. De kan också börja angripa andra växter och även träd ...

 • VÄXTHUS: Spinnkvalster

  VÄXTHUS: Spinnkvalster

  31/10 VIDEO: Ett stort och ofta återkommande problem i drivhus är spinnkvalster. Spinnkvalster är mycket små – mindre än 1 mm långa – och de kan variera i färg, från ljusgula och gröna till knallröda i slutet av sommaren. Kvalstren ...

 • VÄXTHUS: Sniglar

  VÄXTHUS: Sniglar

  31/10 VIDEO: Även om det är lätt att stänga dörren till växthuset är det under större delen av säsongen bättre att låta den stå öppen för att vara säker på att ha bra luftcirkulation och rätt temperatur. Men när både dörr och ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss