Cookie- och Sekretesspolicy


Nyttodjur

Dillen har fått ovälkomna gäster. Det har kommit löss på den fina kryddörten. Tar man ett tyg och skakar stjälkarna så dråsar det ner små djur. Synen gör inte precis att man får lust att skörda av det gröna.

Men tittar man närmare upptäcker man fler djur än bara lössen. Det finns olika sorters nyttodjur som lever på löss. Men i växthuset måste man ibland ge plantorna lite extra hjälp att klara sig om de invaderas av skadedjur.

Det är nog inte många som har lust att använda kemisk bekämpning på frukt och grönsaker som vi har sett fram emot att äta. Men det finns andra sorters bekämpning. Man kan köpa olika slags nyttodjur via Internet.

Lene har beställt ett paket med olika nyttodjur som kan hjälpa till att biologiskt bekämpa de vanliga skadedjur som växthuset kan drabbas av. I paketet medföljer instruktioner som beskriver hur du placerar ut nyttodjuren. Kom ihåg att de inte tål att sättas ut i direkt solljus.

Den här plastbehållaren innehåller parasitsteklar och gallmyggor – både som puppor och levande djur. De är nyttodjur som är bra på att bekämpa bladlöss. Lene placerar behållaren vid den angripna dillen, men även meloner och paprikor blir ofta angripna av bladlöss.

Man öppnar bara behållaren så hittar nyttodjuren själva fram till lössen. Det är mycket vanligt att gurkplantor angrips och förstörs av spinn. Spinnkvalstren visar sig oftast på plantorna tre veckor efter plantering. Därför har Lene beställt spinnrovkvalster som äter spinnlarverna.

Det finns lyckligtvis inte spinn på de här gurkorna men Lene använder ändå rovkvalstren i förebyggande syfte. De ska försiktigt hällas ut på gurkbladen, men bara på de blad som inte är i direkt solljus. Även melonerna, paprikorna, auberginerna och bönorna får en förebyggande omgång spinnrovkvalster.

Det samma gäller chiliplantorna. Röret sätter Lene till sist vid gurkplantans rot. Så kan de sista spinnrovskvalstren själva krypa ut. Slutligen innehåller paketet också de här små pappkorten som innehåller puppor av parasitstekeln.

Encarsia formosa som används mot mjöllöss, eller vita flygare som de också kallas, och som är speciellt förtjusta i tomat-, gurk- och paprikaplantor. Parasitstekeln lägger sina ägg i mjöllössens larver som sedan dör.

Pappkorten med de svarta pupporna hänger man bara upp på de plantor som är i farozonen. Kom ihåg att hänga dem i skugga. Sedan är det bara att låta naturen ha sin gång och hoppas att nyttodjuren gör slut på de skadedjur som finns.

Relaterade artiklar

 • KLÄTTERVÄXTER: Sköldlöss

  KLÄTTERVÄXTER: Sköldlöss

  11/11 VIDEO: Den här städsegröna klematisen (Clematis armandii) växer i Janes vinterträdgård. Den är inte så hårdför utomhus på våra breddgrader men i en frostfri vinterträdgård eller i ett växthus trivs den bra.

 • BLOMSTERRABATT: Minerarflugor

  BLOMSTERRABATT: Minerarflugor

  02/11 VIDEO: Ett vitt mönster som närmast ser ut som små gångar på växternas gröna blad är ofta ett tecken på minerarflugor. De slingrande, vita spåren är gångar i bladmassan som minerarflugornas larver gör.

 • BLOMSTERRABATT: Öronvivlar

  BLOMSTERRABATT: Öronvivlar

  02/11 VIDEO: Om det ser ut som om en biljettkonduktör har tittat förbi och klippt i dina rhododendronblad har du förmodligen fått besök av öronvivlar. Vivlarna lever av bladen. De kan också börja angripa andra växter och även träd ...

 • VÄXTHUS: Spinnkvalster

  VÄXTHUS: Spinnkvalster

  31/10 VIDEO: Ett stort och ofta återkommande problem i drivhus är spinnkvalster. Spinnkvalster är mycket små – mindre än 1 mm långa – och de kan variera i färg, från ljusgula och gröna till knallröda i slutet av sommaren. Kvalstren ...

 • VÄXTHUS: Sniglar

  VÄXTHUS: Sniglar

  31/10 VIDEO: Även om det är lätt att stänga dörren till växthuset är det under större delen av säsongen bättre att låta den stå öppen för att vara säker på att ha bra luftcirkulation och rätt temperatur. Men när både dörr och ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss