Cookie- och Sekretesspolicy


Byt vatten i din damm

Beroende på dammens storlek är det i allmänhet bra att byta ut omkring en tredjedel av vattnet minst en gång om året. Ju mindre damm du har desto oftare bör du byta ut det. Men det är viktigt att du aldrig byter ut mer än två tredjedelar av vattnet eftersom det annars kan skada växt- och djurlivet.

Som man kan se är det här vattnet mycket mörkt och grumligt, och det är ett av de problemen som ett vattenbyte kan lösa. Det här vattnet är utmärkt att använda för att vattna övriga växter i trädgården, speciellt under vår- och sommarmånaderna. Men just nu är det höst så vattningsbehovet är minimalt.

Dan rekommenderar att man byter vatten på våren. Så kan dammen sedan fyllas med regnvatten. Det är bra med regnvatten i dammen eftersom det i regel är mycket kalk- och näringsfattigt, samtidigt som det har en låg surhetsgrad.

Därför kan regnvatten hjälpa till att reducera algväxt som annars lätt uppstår i en damm som huvudsakligen innehåller kalkrikt vatten från vattenledningen. Om naturen inte bidrar med tillräckligt med regnvatten finns det flera sätt att leda ner det i dammen. Du kan t ex skaffa en sådan här så kallad utkastare.

Den monteras bara på stupröret. Sedan är det bara att fälla ner den när det börjar regna och så kan du antingen samla in regnvattnet i en behållare, eller – om röret är nära dammen som här – leda regnvattnet direkt ner i din damm.

Men det är alltid en god idé att undersöka vilket pH-värde ditt regnvatten och ditt dammvatten har innan du leder ner regnvattnet i dammen. Om vattnet från vattenledningen är mycket kalkfattigt kan regnvattnet i värsta fall bidra till att försura din damm och göra den obeboelig för både fiskar och växter. Därför är det viktigt att alltid veta vad det är för vatten du fyller din damm med.

Relaterade artiklar

 • 12 TIPS: Lyckas med att plantera!

  12 TIPS: Lyckas med att plantera!

  29/03 Våren är här och det är dags att plantera. Men vet du vilka fällor du MÅSTE undvika när du planterar träd och buskar? Följ 12 tips från vår trädgårdsexpert.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  21/11 VIDEO: När hösten närmar sig är det en bra idé att investera i ett nät till dammen. Nätet kan fånga upp trädens blad innan de hamnar i vattnet.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  21/11 VIDEO: När du anlägger en damm i trädgården finns det olika sätt att ta sig an uppgiften. Vill du snabbt och enkelt anlägga en damm i trädgården kan en formgjuten damm vara lösningen för dig.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  21/11 VIDEO: Det är viktigt att du inför varje ny säsong kontrollerar kvaliteten på ditt dammvatten så att du kan vara säker på att både växter och fiskar har de optimala levnadsförhållandena.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 3: Planteringspåsar, jord & näring

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 3: Planteringspåsar, jord & näring

  21/11 VIDEO: När det gäller växterna som ska ner i dammen finns det flera produkter i handeln att välja på. Sådana här planteringskorgar är mycket vanliga i de flesta trädgårdsdammar.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss