Cookie- och Sekretesspolicy


Säker trädfällning

Det stora gamla päronträdet är sjukt och på väg att dö. Därför ska det fällas.


Trädgårdsanläggaren, expert på skogsbruk, visar här att visa hur du säkert fäller ett träd.Han börjar med att ta reda på var trädets tyngdpunkt ligger. Han ställer sig framför trädet och föreställer sig en lodrät linje från mitten på trädets nedersta del.

Det syns tydligt att trädets tyngdpunkt ligger till vänster. Därefter går han ett kvarts varv runt trädet och kontrollerar trädets tyngdpunkt. Den ligger till höger. Trädet kommer därför troligen att falla någonstans mellan de båda riktningarna om man bara kapar stammen.

Men vi vill att trädet ska falla i en annan riktning där det inte kan göra någon skada.När du har räknat ut var trädets tyngd ligger ska du dessutom akta dig så att du inte blir lurad av åt vilket håll stammen lutar.

Den översta tredjedelen av trädet är nämligen lika tung som de två nedre tredjedelarna.Ett rep som är fastbundet i trädet kan vara till utmärkt hjälp men är sällan nödvändigt om man fäller trädet på rätt sätt.Om du använder ett rep ska det fästas så högt som möjligt i trädets översta tredjedel.

Repet ska vara långt och helt och ska inte kunna töja sig. Du får aldrig vira det runt händer och armar. Om trädet faller åt fel håll ska du kunna släppa repet omedelbart.

Innan du börjar fälla trädet är det viktigt att du har tagit på dig rätt skyddsutrustning. Du ska använda skyddsskor, godkända skyddsbyxor, handskar, hörselskydd och naturligtvis hjälm med visir. Trädgårdsanläggaren börjar med att såga ett riktskär.

Det är ett snitt i 45-90 graders vinkel och därefter ett vågrätt snitt.Riktskäret ska gå in cirka en femtedel av trädets tjocklek.Med hjälp av en tumstock kan trädgårdsanläggaren exakt räkna ut var trädet kommer att landa.

Lägg märke till att riktskäret ligger förhållandevis högt upp på stammen. När stubben sedan ska tas bort blir det lättare att gräva upp den om man har en stubbe att dra i.

Nu ska vi märka ut fällskäret. När du ska göra en markering med motorsågen får du inte använda sågens spets, här markerad med rött, eftersom du då riskerar att sågen slinter. Använd i stället den del av sågen som sitter längst bort från spetsen, här markerad med blått.

Några centimeter från riktskäret gör trädgårdsanläggaren en markering som visar hur nära riktskäret han kan såga. På trädets baksida gör trädgårdsanläggaren två skåror med cirka fem centimeters mellanrum för att märka ut den tapp som ska hindra trädet från att falla under tiden som anläggaren sågar.

När markeringarna har gjorts börjar trädgårdsanläggaren att såga från sidan, ett par centimeter ovanför riktskäret.Du ska först föra in hela svärdet så att du når in till stammens mitt.

Det viktigt att du inte sågar längre fram än till markeringen vid riktskäret, så att du inte sågar av den del som kallas fällkammen.Därefter drar du ut sågen en bit och för den i en cirkelrörelse tills du når tappen på baksidan. Såga inte av den.Gör samma sak på andra sidan.

Nu är det bara fällkammen samt tappen på baksidan som inte är avsågade. Fällkammen fungerar närmast som ett slags gångjärn. När trädet strax ska falla så är det den som styr trädet mot marken.

Nu slår trädgårdsanläggaren in en järnkil i trädets trycksida, den sida där trädet är som tyngst. Den motsatta sidan heter dragsidan. Kilen gör att trädet faller åt rätt håll.När kilen är på plats kan du såga av tappen. Såga lite under snittet.

Om du sågar i samma höjd är det risk för att du sågar i kilen och förstör sågen. Såga inte heller in alldeles under kilen. Om trädet har mycket baktyngd är det risk att det klämmer fast sågen.Kilen slås längre in.

Om trädet inte faller behövs en andra kil. Timmeeeeeeeeeeer!

Med hjälp av den extra kilen faller trädet precis där vi vill.På stubben ser du nu tydligt var fällkammen och tappen på baksidan har suttit.Nu ska trädet bara kapas upp och stubben grävas upp.

Relaterade artiklar

 • Kan jag fälla trädet själv?

  Kan jag fälla trädet själv?

  24/08 Jag har ett medelstort träd som står fristående på en stor tomt. Kan jag fälla det själv eller kräver ett sådant arbete hjälp av proffs?

 • Kapa till trädgårdsplattor av en stock

  Kapa till trädgårdsplattor av en stock

  18/08 VIDEO: Det gamla äppelträdet har fällts och stammen ska kapas upp och klyvas som ved. Men varför inte använda den kraftiga stammen till att göra gångplattor till trädgården?

 • Korrekt uppbindning

  Korrekt uppbindning

  11/07 VIDEO: Yngre träd kan emellanåt behöva extra stöd, särskilt om det är riktigt blåsigt ute.

 • Plantera träd

  Plantera träd

  11/07 VIDEO: Om du ska plantera ett träd måste du tänka på några grundprinciper om du vill att trädet ska bli stort och starkt.

 • Plantera träd

  11/07 VIDEO: Om du ska plantera ett träd måste du tänka på några grundprinciper om du vill att trädet ska bli stort och starkt.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss