Cookie- och Sekretesspolicy


Så flyttar man ett träd

När du rensar din gamla trädgård är det säkert flera plantor du gärna vill behålla. I det här fallet vill vi gärna spara sin vackra magnolia. Magnolian ingår inte i den nya trädgårdsplanen, men det vore synd att såg ner den.

Därför tänker han flytta den till den bakre trädgården, där den kan stå i blom i många år till. Trädgårdsanläggaren gräver först en cirkel runt trädet.

Det bästa är att gräva en djup, smal ränna runt stammen på ett avstånd på 30 till 60 cm utifrån hur hög plantan är. En diameter på omkring en tredjedel av plantans höjd brukar vara lagom.

Mindre rötter kapas med spaden, medan de större kan behöva sågas av. Bevara så mycket av rotnätet som möjligt. Men alla rötter klarar inte flytten oskadda.

Nu byter Jesper till dräneringsspaden, som är bra att ha när man ska in under rotklumpen och kapa av de rötter som vuxit rakt neråt i marken.

Jesper hugger med spaden och lägger all vikt på den för att bräcka loss trädet och lossa rötterna. Det tar lite tid, men trädet börjar sakta tippa över, ända tills Jesper hugger sista gången med spaden och trädet lägger sig ner.

Kirskålen har härjat fritt runt det lilla trädet. Därför gräver Jesper bort den jord som är full med kirskål innan han flyttar trädet till den bakre trädgården. Det finns ingen anledning att låta det besvärliga ogräset följa med.

I den bakre trädgården har han redan grävt ett hål för magnolian. Hålet är inte så djupt, eftersom rötterna är kapade. I gengäld är hålet brett för att ge plats åt de vågrätt växande rötter som finns kvar.

Trädet passar perfekt i hålet och Jesper täcker rötterna med en rejäl omgång lös jord. Se till att stampa till jorden ordentligt runt rötterna så att trädet stabiliseras ordentligt och inte välter vid första vindstöt.

Samtidigt får man bort alla luftfickor i marken som annars skulle få rötterna att torka ut. Avsluta med att ge trädet en rejäl omgång med trädgårdsslangen.

Trädet behöver mycket vatten om det ska överleva en sån här förflyttning. Det är en god idé att vattna det dagligen den närmaste tiden om inte naturen själv ordnar det genom några regnskurar.

Relaterade artiklar

 • 3 TIPS: Håll julgranen levande!

  3 TIPS: Håll julgranen levande!

  01/12 Här får du tre effektiva tips om hur du håller julgranen snygg och pigg ända fram till julafton.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Björkar och andra lövfällande träd och buskar

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Björkar och andra lövfällande träd och buskar

  14/11 VIDEO: Innan du anlägger en damm i din trädgård ska du se dig noga omkring. Det är viktigt att det finns träd som kan skugga för solen under dagen. Men det är stor skillnad på olika träd.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Björkar och andra lövfällande träd och buskar

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Björkar och andra lövfällande träd och buskar

  14/11 VIDEO: Innan du anlägger en damm i din trädgård ska du se dig noga omkring. Det är viktigt att det finns träd som kan skugga för solen under dagen. Men det är stor skillnad på olika träd.

 • FRUKT OCH BÄR: 3. Uppbindningsmaterial

  FRUKT OCH BÄR: 3. Uppbindningsmaterial

  09/11 VIDEO: Som du kan se på några av de andra filmerna på den här dvd:n är det emellanåt en stor fördel att kunna styra fruktträdens och bärbuskarnas växtsätt genom att binda upp dem på olika sätt. För det ändamålet finns det gott ...

 • FRUKT OCH BÄR: 5. Undvik alternans

  FRUKT OCH BÄR: 5. Undvik alternans

  09/11 VIDEO: Ibland märker man kanske att fruktträden bara ger frukt vartannat år. Så är det med det här 20 år gamla äppelträdet av sorten Röd Ananas. Förra året var det nästan ingen frukt på trädet men den överdådiga blomningen i ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Krypgrund + golvvärme

Hej! Har lite funderingar kring krypgrunden i ...

Ensidigt om lättbetong

GDS har just lagt ut en artikel om hur bra ...

Använd inte kalciumklorid

Använd inte kalciumklorid till att ta bort is ...

Färg i trappan

Ni föreslår en enkomponents akryllack som ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss