Cookie- och Sekretesspolicy


Uppbindningsmaterial

Som du kan se på några av de andra filmerna på den här dvd:n är det emellanåt en stor fördel att kunna styra fruktträdens och bärbuskarnas växtsätt genom att binda upp dem på olika sätt. För det ändamålet finns det gott om uppbindningsmaterial på marknaden, som har olika, specifika egenskaper.

Gemensamt för de goda materialen är att de är mjuka så att de inte skaver in i grenarna. De ska också vara starka så att de kan hålla grenarna på plats om du vill det.

Elastiska material eller material som bryts ner naturligt är också att föredra eftersom de inte gör skada på trädet medan det växer. Uppbindningsband är ett mer öppet material. Det är inte så elastiskt men strukturen håller inte fast frukten så mycket.

Både jutebandet och det gröna i plast är lämpliga att använda om du ska binda en stam till en stolpe. Båda banden tål påfrestningarna när vinden tar tag i trädet. Ju större träd, desto bredare band ska du använda.

Bast bryts snabbt ner och är bra till exempelvis spaljéer med vinplantor. Men det håller max ett år. Den bastbelagda ståltråden på rulle håller inte heller så länge. Tråden är så tunn att den snabbt rostar sönder.

Den är därför bra om den bara ska hålla något på plats under en kort period och du samtidigt vill försäkra dig om att den inte orsakar skador på längre sikt.

Den vanliga klädnypan och den långa gummikroken är bra till att forma en gren så att den växer mer horisontellt – och därmed bär mer frukt. Klädnypan är bäst till unga grenar medan kroken är mer stabil och passar till de lite äldre grenarna.

De små gummiöglorna kan du använda till att sätta fast en gren i en pinne eller ett snöre – utan att behöva göra en knut. Den finns i olika storlekar och kan återanvändas.

Relaterade artiklar

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss