Cookie- och Sekretesspolicy


Vintertäckning

Rosorna fortsätter blomma så länge det är en mild höst. Men så snart frosten slår till är säsongen över. Det är smart att vintertäcka rosorna före den första frostknäppen. Det kan man göra på många olika sätt.

Mette använder granris. Men först ska krukan i rosenrabatten tas bort. Metten vill att den ska stå skyddad under tak under vintern och därför fraktar hon bort den med hjälp av en skottkärra. Krukan placeras på marken i växthuset.

Har du inte ett växthus kan det räcka med att sätta krukan i skydd unde exempelvis ett överhäng, en carport eller något liknande. Den kan eventuellt täckas med granris eller en fiberduk och sedan slår man bubbelplast om själva krukan.

Mette förbereder för täckningen genom att klippa ner rosorna en aning. Vissa rosor har skjutit långa skott under växtsäsongen. Mette klipper av grenarna så att de inte ska blåsa sönder i de hårda vintervindarna, eller knäckas om det lägger sig ett snötäcke.

Och de långa skotten måste ändå klippas ner inför nästa säsong. Därpå sticker Mette ner granris i marken runtom rosen. Grenarna ger lä, men fångar också upp den första snön, som lägger sig som ett täcke och ger ytterligare isolering.

Granris höjer temperaturen runt rosorna med mellan 2 och 3 grader. Beroende på var i landet man bor, och hur kall vinter det blir, kan granristäckningen vara skillnaden mellan liv och död för rosorna. Man kan också skydda rosorna genom att kupa upp lite jord runt rothalsen under hösten.

Därefter kan man sprida ett lager brunnen kogödsel över bladen på marken. Då förmultnar bladen snabbare. Samtidigt komposteras också eventuella svampsjukdomar som kan finnas i bladen.

Relaterade artiklar

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  06/10 VIDEO: Plattor och stenar ligger på plats och Jane har kommit för att visa Jesper hur hon tänkt sig att växterna ska planteras. De går igenom planteringsplanerna tills de är överens om var växterna ska placeras i rabatterna.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  06/10 VIDEO: När du ska till att välja plantor rekommenderar trädgårdsarkitekten att du läser på. Antingen i vanliga trädgårdsböcker eller på Internet, eller bägge delar.

 • KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  06/10 VIDEO: Om du ska nyplantera en kruka kan du i förväg underlätta framtida bevattnig med hjälp av en vattentank. Den här modellen fungerar med hjälp av så kallad kapillärbevattning.

 • KRUKOR: Jord

  KRUKOR: Jord

  06/10 VIDEO: När du ska plantera dina krukor gäller det att vara noga när man väljer jord. Det är stor skillnad på olika jordtyper och på vad olika plantor kräver. De flesta sorters krukjord som finns till salu passar bra till dina ...

 • KRUKOR: Olika krukor

  KRUKOR: Olika krukor

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan byggas upp av nästan vilka behållare som helst. Bara de kan inrymma jord, tål vatten och kan dräneras, så att inte plantan drunknar och jorden inte blir sur. Både byggvaruhus, trädgårdscentra och ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss