Cookie- och Sekretesspolicy


Ta upp rotskott

En del rosor sprider sig gärna via rotskott. Det gäller många av de rotäkta rosorna. Alltså rosor som inte okulerats på en grundstam, utan växer med egna rötter. Typiskt rör det sig om äldre rosor som vuxit i trädgården i många år. De kan med tiden utvecklas till riktiga härvor om inte rotskotten grävs upp. Det finns många andra rosor som skjuter rotskott, exempelvis pimpinellrosor och historiska rosor, men även en del nyare buskrosor och klängrosor.

Det här är den historiska rosen ”Tuscany”. Den är känd sedan nästan 200 år och har en fin rosendoft. Den har sänt ut flera rotskott. Det är mycket lätt att föröka de här rosenbuskarna, om du vill ha fler någon annanstans i trädgården, eller om du vill glädja någon med att ge bort en ros som gåva.

Allt du behöver göra är att gräva upp det nya skottet. Se till att du gör en ordentlig cirkel av spadstick runt plantan. Då får du med så mycket rötter som möjligt.

Det gäller att få med tillräckligt med jord kring rötterna när plantan är uppgrävd, så att den inte riskerar att torka ut. Nu ska rotskottet bara planteras i en kruka med jord och vips har du en ros som är klar att skänkas bort för att planteras i en annan trädgård.

Relaterade artiklar

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  06/10 VIDEO: Plattor och stenar ligger på plats och Jane har kommit för att visa Jesper hur hon tänkt sig att växterna ska planteras. De går igenom planteringsplanerna tills de är överens om var växterna ska placeras i rabatterna.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  06/10 VIDEO: När du ska till att välja plantor rekommenderar trädgårdsarkitekten att du läser på. Antingen i vanliga trädgårdsböcker eller på Internet, eller bägge delar.

 • KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  06/10 VIDEO: Om du ska nyplantera en kruka kan du i förväg underlätta framtida bevattnig med hjälp av en vattentank. Den här modellen fungerar med hjälp av så kallad kapillärbevattning.

 • KRUKOR: Jord

  KRUKOR: Jord

  06/10 VIDEO: När du ska plantera dina krukor gäller det att vara noga när man väljer jord. Det är stor skillnad på olika jordtyper och på vad olika plantor kräver. De flesta sorters krukjord som finns till salu passar bra till dina ...

 • KRUKOR: Olika krukor

  KRUKOR: Olika krukor

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan byggas upp av nästan vilka behållare som helst. Bara de kan inrymma jord, tål vatten och kan dräneras, så att inte plantan drunknar och jorden inte blir sur. Både byggvaruhus, trädgårdscentra och ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss