Cookie- och Sekretesspolicy


Skisser

Rosor är en stor passion för trädsgårdsarkitekt Mette Østergaard. Hon har arbetat med trädgårdsplanering och blommor i många år. När hon ska anlägga en ny rosenrabatt i trädgården ingår en skiss över rabatten i planläggningen.

Mette brukar arbeta vid sina kunders köksbord. Varje trädgårdsinnehavare kan själv leka trädgårdsarkitekt med papper och blyertspenna. Mette lägger ett rutat papper under det genomskinliga skisspapperet. Det är till stor hjälp när man ska överföra de faktiska måtten.

Det här skisspapperet heter Manyfold, men du kan lika gärna använda smörgåspapper eller mönsterpapper från syskrinet. Man måste självklart känna till de exakta måtten på rabatten innan man börjar. Här är rabatten 3x4 meter stor. Mette börjar med att rita upp yttermåtten.

Rita först ut områdets yttermått på det rutade papperet. När du sedan skissar vidare på det övre papperet kan du lätt kassera din skiss och gå vidare utan att på nytt behöva rita upp måtten. Den här rabatten ska omges av ett staket av kastanjepinnar på tre sidor.

För att kunna komma åt överallt i rabatten utan att behöva kliva i jorden för mycket ritar Mette in en gångstig genom rabatten. Från gången når hon alla plantor i rabatten. Gången har formen av ett M. Därpå markerar hon var de olika rosorna ska planteras.

Det ska vara många olika sorters rosor i den här rabatten. Storblommiga, klätterrosor, historiska rosor, klaseblommande rosor och marktäckande rosor. Längs ena sidan ska det stå stamrosor. Det är stor färgvariation mellan de olika rosorna i rabatten.

Därför planteras det också ut blå och vita perenner. Perennerna hjälper både till att täcka marken, så att inte ogräset får fäste så lätt, men också så att de olika rosenfärgerna binds ihop bättre. Mellan rosorna planteras bland annat lavendel, salvia, bergmynta, brudslöja och nävor .

Tanken är att rabatten ska presenteras som ett litet blomsterhav där rosorna och de olika perennerna vackert flyter ihop med varandra. Nu är skissen klar och Mette har fått en bra överblick över den kommande rabatten. Skissen är ett viktigt stöd när rabatten ska planteras.

Relaterade artiklar

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  06/10 VIDEO: Plattor och stenar ligger på plats och Jane har kommit för att visa Jesper hur hon tänkt sig att växterna ska planteras. De går igenom planteringsplanerna tills de är överens om var växterna ska placeras i rabatterna.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  06/10 VIDEO: När du ska till att välja plantor rekommenderar trädgårdsarkitekten att du läser på. Antingen i vanliga trädgårdsböcker eller på Internet, eller bägge delar.

 • KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  06/10 VIDEO: Om du ska nyplantera en kruka kan du i förväg underlätta framtida bevattnig med hjälp av en vattentank. Den här modellen fungerar med hjälp av så kallad kapillärbevattning.

 • KRUKOR: Jord

  KRUKOR: Jord

  06/10 VIDEO: När du ska plantera dina krukor gäller det att vara noga när man väljer jord. Det är stor skillnad på olika jordtyper och på vad olika plantor kräver. De flesta sorters krukjord som finns till salu passar bra till dina ...

 • KRUKOR: Olika krukor

  KRUKOR: Olika krukor

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan byggas upp av nästan vilka behållare som helst. Bara de kan inrymma jord, tål vatten och kan dräneras, så att inte plantan drunknar och jorden inte blir sur. Både byggvaruhus, trädgårdscentra och ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss