Cookie- och Sekretesspolicy


Rosenstrit

Klängrosen ”Maigold” vid husväggen har fått objudna gäster. Det har angripits av rosenstrit. Man ser tydligt på bladen att rosen är angripen. Bladen fylls av små vita fläckar. Först längs bladnerverna, sedan över hela ytan.

Rosenstrit lever av plantans sav, som den suger i sig från bladens undersidor. Striten syns bra för blotta ögat. De små insekterna är omkring 3-4 mm långa. Larverna är hälften så stora. Fullvuxna insekter har vingar och kan därför lätt flytta sig från ros till ros.

Under en torr och varm sommar kan rosenstrit förekomma ymnigt och har man otur kan några rosor vissna helt till följd av angreppet. Men det är sällan det går så illa. Rosenstrit lägger sina ägg under rosens bark under augusti/september månad.

Äggen övervintrar och kläcks under nästa vår, när rosen åter börjar skjuta skott. Vid en kraftig beskärning avlägsnas också många av äggen. Därför är det ofta de minst beskurna rosorna som blir värst angripna.

Skulle rosenstrit förekomma ännu mer talrikt än här kan man spola bort dem med vatten från trädgårdsslangen. Alternativt kan rosen sprutas med såplösning. Se bara till att inte spruta i fullt solsken, för då kan rosen svedas. Här kan rosenstriten skakas av bladet. Resten tar Mette med fingrarna.

Relaterade artiklar

 • KLÄTTERVÄXTER: Sköldlöss

  KLÄTTERVÄXTER: Sköldlöss

  11/11 VIDEO: Den här städsegröna klematisen (Clematis armandii) växer i Janes vinterträdgård. Den är inte så hårdför utomhus på våra breddgrader men i en frostfri vinterträdgård eller i ett växthus trivs den bra.

 • BLOMSTERRABATT: Minerarflugor

  BLOMSTERRABATT: Minerarflugor

  02/11 VIDEO: Ett vitt mönster som närmast ser ut som små gångar på växternas gröna blad är ofta ett tecken på minerarflugor. De slingrande, vita spåren är gångar i bladmassan som minerarflugornas larver gör.

 • BLOMSTERRABATT: Öronvivlar

  BLOMSTERRABATT: Öronvivlar

  02/11 VIDEO: Om det ser ut som om en biljettkonduktör har tittat förbi och klippt i dina rhododendronblad har du förmodligen fått besök av öronvivlar. Vivlarna lever av bladen. De kan också börja angripa andra växter och även träd ...

 • VÄXTHUS: Spinnkvalster

  VÄXTHUS: Spinnkvalster

  31/10 VIDEO: Ett stort och ofta återkommande problem i drivhus är spinnkvalster. Spinnkvalster är mycket små – mindre än 1 mm långa – och de kan variera i färg, från ljusgula och gröna till knallröda i slutet av sommaren. Kvalstren ...

 • VÄXTHUS: Sniglar

  VÄXTHUS: Sniglar

  31/10 VIDEO: Även om det är lätt att stänga dörren till växthuset är det under större delen av säsongen bättre att låta den stå öppen för att vara säker på att ha bra luftcirkulation och rätt temperatur. Men när både dörr och ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Semester.. GDS hemsida (utlagda artiklar) verkar inte uppdateras..

Kan det stämma att bara en PDF-artikel lagts ...

Skruvdragare

Varför kommer inte min Skruvdragare????

Ångspärr om isoleringen är < 200mm i friggebod?

Läste i artikeln "Ångspärrar för dummies" att ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss