Cookie- och Sekretesspolicy


Rosenstrit

Klängrosen ”Maigold” vid husväggen har fått objudna gäster. Det har angripits av rosenstrit. Man ser tydligt på bladen att rosen är angripen. Bladen fylls av små vita fläckar. Först längs bladnerverna, sedan över hela ytan.

Rosenstrit lever av plantans sav, som den suger i sig från bladens undersidor. Striten syns bra för blotta ögat. De små insekterna är omkring 3-4 mm långa. Larverna är hälften så stora. Fullvuxna insekter har vingar och kan därför lätt flytta sig från ros till ros.

Under en torr och varm sommar kan rosenstrit förekomma ymnigt och har man otur kan några rosor vissna helt till följd av angreppet. Men det är sällan det går så illa. Rosenstrit lägger sina ägg under rosens bark under augusti/september månad.

Äggen övervintrar och kläcks under nästa vår, när rosen åter börjar skjuta skott. Vid en kraftig beskärning avlägsnas också många av äggen. Därför är det ofta de minst beskurna rosorna som blir värst angripna.

Skulle rosenstrit förekomma ännu mer talrikt än här kan man spola bort dem med vatten från trädgårdsslangen. Alternativt kan rosen sprutas med såplösning. Se bara till att inte spruta i fullt solsken, för då kan rosen svedas. Här kan rosenstriten skakas av bladet. Resten tar Mette med fingrarna.

Relaterade artiklar

 • ROSOR: Bladlöss

  ROSOR: Bladlöss

  26/09 VIDEO: När det är torrt och varmt ute är risken för bladlusangrepp som störst. Lössen är inte svåra att se och man kan bekämpa dem med både vatten och såplösning. Lössen samlas ofta i stora kolonier runt blomknopparna – eller ...

 • KÖKSTRÄDGÅRD:Så avlägsnar du löss

  KÖKSTRÄDGÅRD:Så avlägsnar du löss

  26/09 VIDEO: Kronärtskockan har efter en torr försommar invaderats av bladlus. Särskilt under bladen sitter stora klungor av svarta löss. Lössen kan också vara gulaktiga, grönaktiga eller rödaktiga.

 • PERENNER:Slippa bladlöss

  PERENNER:Slippa bladlöss

  26/09 VIDEO: Även om perenner normalt är friska och starka växter som klarar sig på egen hand, drabbas många av dem av bladlöss – särskilt under torrperioder. Bladlöss kan bekämpas på flera sätt. Det enklaste är att bespruta de ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  06/10 VIDEO: Plattor och stenar ligger på plats och Jane har kommit för att visa Jesper hur hon tänkt sig att växterna ska planteras. De går igenom planteringsplanerna tills de är överens om var växterna ska placeras i rabatterna.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  06/10 VIDEO: När du ska till att välja plantor rekommenderar trädgårdsarkitekten att du läser på. Antingen i vanliga trädgårdsböcker eller på Internet, eller bägge delar.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss