Cookie- och Sekretesspolicy


Gödsel och jordförbättring

Rosor behöver mycket näring för att trivas och vara friska. Inte minst för att många av dem beskärs kraftigt årligen. Det kräver mycket energi att skjuta nya skott varje år. Rosorna ska gödslas flera gånger under säsongen. Man ska gödsla vid rätt tidpunkt och med rätt mängd. Annars riskerar man att rosorna försvagas och blir mer mottagliga för olika sjukdomar.

Du kan välja mellan organisk och oorganisk gödsel. Båda fungerar bra, men satsa helst på den organiska gödseln eftersom den hjälper till att hålla jorden levande. En viss del organisk gödsel bör alltid finnas med i all näringstillförsel.

Mette använder bara organisk gödsel i sin rosenrabatt. När rabatten anlades för omkring en månad sedan vändes gröngödslingplantan Honungsört ner i marken och den har tillfört en hel del näring.

Lerjorden i rabatten har blandats ut med en hel del kompost under åren och den innehåller därför tillräckligt av både fosfor och kalium. Det fick Mette bekräftat när hon lät testa jorden. Men rosorna behöver extra kväve.

Det får de i form av hornspån. Det är malda kohorn och klövar som tillför kväve i rabatten. Hornspånen sprids jämnt i hela rabatten. Rosorna kan ta upp kvävet först efter hand som hornspånen omsätts i jorden med hjälp av mikroorganismerna där.

Därmed blir hornspån långtidsverkande. I stället för organiska hornspån kan man använda kalksalpeter som är ett icke-organiskt gödselmedel, men som innehåller ungefär samma mängd kväve. Som alla andra icke-organiska gödselmedel kan kalksalpeter tas upp omedelbart av plantorna.

Gödseln ska spridas när det är torrt i marken, men när man väntar regn. Här rundar Mette av med att tillföra ett lager brunnen kogödsel runt varje planta i rabatten. Det ger extra näring och liv i jorden och gör samtidigt jorden mer lättbearbetad.

Sedan bearbetar hon jorden med en kultivator så att hornspån och gödsel blandas ner i marken ordentligt. Till sist får hela rabatten en omgång vatten. Ett par månader senare har rosorna givit en första omgång blommor.

Nu ska de remonterande rosorna snart sätta knoppar på nytt och då kan man passa på att sprida ytterligare en omgång gödsel i rabatten. Även nu är det kväve som ska tillföras.

Nu använder Mette en blandning av två olika kvävehaltiga organiska gödselmedel: snabbverkande blodmjöl och långsamverkande hornspån. Överst lägger hon ett lager kakaoflis.Blodmjöl är en ren kvävegödsel. Blodmjöl består av torkat djurblod.

Blodmjöl verkar fortare än hornspån, eftersom det snabbt bryts ner till näringsämnen. Det innehåller ungefär lika mycket kväve som hornspån. Rabatten är cirka 10 kvadratmeter stor. Allt som allt kräver det 200 gram gödsel.

Mette tar lika delar snabbverkande blodmjöl och mer långsamverkande hornspån. Då sitter effekten i längre. Hon fördelar blodmjölet jämnt över rabatten med hjälp av en kasserad kökssil. Blodmjölet har nästan samma konsistens som kakaopulver.

Även hornspånen fördelas jämnt över rabatten. Till att börja med kommer rosorna att dra nytta av blodmjölet och senare även hornspånen när de omsatts ordentligt i jorden. Detta blir sista omgången gödsel Mette ger sina rosor den här säsongen.

Hon arbetar ner gödseln ordentligt i jorden med hjälp av en kultivator. Gödslar man för sent på säsongen kommer rosorna att skjuta sprödare och svagare skott. Det är bättre att de slutar växa lite tidigare så att de kan samla kraft och mogna av innan den kalla årstiden bryter in.

Slutligen sprider Mette ett lager kakaoflis i rabatten. Kakaoflisen är den restprodukt som blir över när man tillverkar choklad. Därmed är det en ren naturprodukt. Rosorna trivs bra med ett täcke av kakaoflis. När kakaoflis vattnas bildas en skorpa av det ”lim” som fälls ut ur materialet.

Skorpan står emot blåst och hindrar dessutom solljuset från att nå eventuella ogräsfrön. Dessutom hålls fuktigheten lättare kvar i rabatten och därmed behöver man inte vattna lika ofta.

Och kakaoflis innehåller flera olika näringsämnen, som på sikt gör nytta både för blad, blommor och för själva jorden i rabatten. Det ser rätt vackert ut när täcket lagt sig och så doftar det gott av choklad i alla fall ett par dagar efteråt.

Relaterade artiklar

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  06/10 VIDEO: Plattor och stenar ligger på plats och Jane har kommit för att visa Jesper hur hon tänkt sig att växterna ska planteras. De går igenom planteringsplanerna tills de är överens om var växterna ska placeras i rabatterna.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  06/10 VIDEO: När du ska till att välja plantor rekommenderar trädgårdsarkitekten att du läser på. Antingen i vanliga trädgårdsböcker eller på Internet, eller bägge delar.

 • KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  06/10 VIDEO: Om du ska nyplantera en kruka kan du i förväg underlätta framtida bevattnig med hjälp av en vattentank. Den här modellen fungerar med hjälp av så kallad kapillärbevattning.

 • KRUKOR: Jord

  KRUKOR: Jord

  06/10 VIDEO: När du ska plantera dina krukor gäller det att vara noga när man väljer jord. Det är stor skillnad på olika jordtyper och på vad olika plantor kräver. De flesta sorters krukjord som finns till salu passar bra till dina ...

 • KRUKOR: Olika krukor

  KRUKOR: Olika krukor

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan byggas upp av nästan vilka behållare som helst. Bara de kan inrymma jord, tål vatten och kan dräneras, så att inte plantan drunknar och jorden inte blir sur. Både byggvaruhus, trädgårdscentra och ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss