Cookie- och Sekretesspolicy


Förebyggande växtavkok

Många rosor drabbas av olika svampsjukdomar. Det kan man förebygga genom att bespruta dem med ett avkok av åkerfräken. Fräken påminner om en julgran i formen. Den betraktas som ett ogräs av många, eftersom den är svår att bli av med om den en gång fått fäste i trädgården.

Lyckligtvis har Mette sluppit fräken i sin egen trädgård, men den växer vilt i närheten. Fräken är rik på kisel, vilket stärker växtcellernas immunförsvar. Det är sannolikt därför avkoket hämmar svampsjukdomar. Mette samlar ihop omkring ett kilo av plantan och tar med hem.

De gröna växtdelarna läggs i blöt i tio liter vatten och får stå i ett dygn. Dagen efter ger Mette det hela ett uppkok på spisen i cirka en halvtimme. Sedan har fräkendelarna avgivit all kraft.

Mette avlägsnar först det mesta av växtdelarna med en sked. Sedan silar hon av resten. Nu kan avkoket blandas ut ytterligare. Det blandas med vatten i förhållandet 5 delar vatten till 1 del avkok.

Med trädgårdssprutan i handen är nu Mette förberedd för den första stora preventiva insatsen mot framför allt mjöldagg i rosenrabatten. Hon sprutar rejält i rabatten och ser till att bespruta på både bladens under- och översidor med avkoket.

Nu har hon gjort vad hon kan för att slippa svampsjukdomar i den nyanlagda rabatten – i alla fall för den här gången. Om sommaren blir lika torr som förra året kan det vara bra att spruta förebyggande ytterligare en gång under växtsäsongen.

Relaterade artiklar

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  06/10 VIDEO: Plattor och stenar ligger på plats och Jane har kommit för att visa Jesper hur hon tänkt sig att växterna ska planteras. De går igenom planteringsplanerna tills de är överens om var växterna ska placeras i rabatterna.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  06/10 VIDEO: När du ska till att välja plantor rekommenderar trädgårdsarkitekten att du läser på. Antingen i vanliga trädgårdsböcker eller på Internet, eller bägge delar.

 • KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  06/10 VIDEO: Om du ska nyplantera en kruka kan du i förväg underlätta framtida bevattnig med hjälp av en vattentank. Den här modellen fungerar med hjälp av så kallad kapillärbevattning.

 • KRUKOR: Jord

  KRUKOR: Jord

  06/10 VIDEO: När du ska plantera dina krukor gäller det att vara noga när man väljer jord. Det är stor skillnad på olika jordtyper och på vad olika plantor kräver. De flesta sorters krukjord som finns till salu passar bra till dina ...

 • KRUKOR: Olika krukor

  KRUKOR: Olika krukor

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan byggas upp av nästan vilka behållare som helst. Bara de kan inrymma jord, tål vatten och kan dräneras, så att inte plantan drunknar och jorden inte blir sur. Både byggvaruhus, trädgårdscentra och ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss