Cookie- och Sekretesspolicy


Bränn smittämnen

Trots en ständig förädling och mycket omvårdnad är det knappast någon hemlighet att rosor är mottagliga för olika sjukdomar. Det är ofta sjukdomar som lätt smittar mellan rosor. Det kan vara svampsporer som överförs i vinden. Eller så kan det vara övervintrande smittämnen som legat i jordytan tillsammans med de nedfallna, angripna bladen.

För att minimera smittorisken är det en bra princip att aldrig sprida rosenklipp i trädgården. Det bästa är om du kan bränna det hemma i trädgården. Mette samlar rosenavfall under en längre period.

Sedan gör hon upp eld och bränner det mer eller mindre torra klippet. I glöden och elden förintas alla tänkbara smittämnen och det är inte längre samma risk att övriga rosor i trädgården drabbas av samma öde som de smittade rosorna.

I alla fall inte på grund av de angripna delar som Mette klippt av. Har du många rosor i trädgården och vill slippa några av sjukdomarna bör du fundera på att inrätta en bra eldningsplats i trädgården.

Förutom att bränna av rosenklippet kan ju eldningsplatsen användas till många andra – och kanske trevligare – aktiviteter, där kanske resten av familjen kan vara med.

Relaterade artiklar

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  06/10 VIDEO: Plattor och stenar ligger på plats och Jane har kommit för att visa Jesper hur hon tänkt sig att växterna ska planteras. De går igenom planteringsplanerna tills de är överens om var växterna ska placeras i rabatterna.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  06/10 VIDEO: När du ska till att välja plantor rekommenderar trädgårdsarkitekten att du läser på. Antingen i vanliga trädgårdsböcker eller på Internet, eller bägge delar.

 • KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  06/10 VIDEO: Om du ska nyplantera en kruka kan du i förväg underlätta framtida bevattnig med hjälp av en vattentank. Den här modellen fungerar med hjälp av så kallad kapillärbevattning.

 • KRUKOR: Jord

  KRUKOR: Jord

  06/10 VIDEO: När du ska plantera dina krukor gäller det att vara noga när man väljer jord. Det är stor skillnad på olika jordtyper och på vad olika plantor kräver. De flesta sorters krukjord som finns till salu passar bra till dina ...

 • KRUKOR: Olika krukor

  KRUKOR: Olika krukor

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan byggas upp av nästan vilka behållare som helst. Bara de kan inrymma jord, tål vatten och kan dräneras, så att inte plantan drunknar och jorden inte blir sur. Både byggvaruhus, trädgårdscentra och ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss