Cookie- och Sekretesspolicy


Bevattning

Rosor gillar vatten. Alla rosor som planteras under våren ska vattnas med jämna mellanrum under den första växtsäsongen. Det betyder att de ska genomvattnas rejält varannan vecka, även om det regnar emellanåt. Senare under tillväxten klarar sig rosorna på egen hand. En genomvattning kräver mellan 20 och 40 liter vatten per kvadratmeter jord. Sandjord behöver lite mindre än lerjord, men i gengäld behöver sandig jord genomvattnas mycket oftare än lerjorden.

Använd gärna regnvatten, som du enklast samlar i en tunna. Rosor älskar regnvatten. Regnvatten är mjukt, dvs det innehåller ingen kalk, vilket annars kan ge fläckiga blad. Vattnet från ett sommarregn är också varmare än vatten direkt från kranen, och det gillar rosenrötterna.

Vattenbrist märks tydligt genom att annars friska och gröna blad börjar gulna. Saknar rosen vatten kommer den dessutom att fälla några av de nedersta bladen för att minska avdunstningen. Håll ett öga på bladen under torrperioden.

Tänk på att det är jorden under rosorna som ska vattnas, inte rosenblad och blommor. För mycket vatten på bladen kan leda till svampangrepp. Vattna därför antingen med en droppslang, som här, där vattnet droppar ut lugnt och stilla. Eller vattna om morgonen, när rosorna ändå är daggvåta och snart torkar i solen.

Relaterade artiklar

 • VÄXTHUS: Beskära och toppa

  VÄXTHUS: Beskära och toppa

  27/10 VIDEO: Plantorna i drivhuset ska skötas väl för att ge optimalt i utbyte. Framför allt bör du vara noga med att beskära och toppa växterna. Här är två citronbasilikor. Den ena har inte toppats överhuvudtaget och har redan ...

 • VÄXTHUS: Uppbindning

  VÄXTHUS: Uppbindning

  27/10 VIDEO: Redan när du börjar odla i ditt växthus ska du tänka på att många av plantorna kommer att behöva bindas upp. Det är en löpande process som börjar tidigt och fortsätter genom större delen av växtsäsongen.

 • VÄXTHUS: Anlägg växthuset

  VÄXTHUS: Anlägg växthuset

  27/10 VIDEO: De första plantorna som Annika ska sätta i jorden i växthuset är tomaterna. De ska planteras i den självvattnande lådan. Innan hon planterar plantorna knipsar hon av alla sidoskotten.

 • VÄXTHUS: Val av plantor

  VÄXTHUS: Val av plantor

  27/10 VIDEO: Det är naturligtvis en smaksak vad du vill odla för plantor i ditt växthus. Men det är en bra idé att utnyttja utrymmet optimalt under säsongen.

 • BLOMMOR: Rotningsmedel

  BLOMMOR: Rotningsmedel

  27/10 VIDEO: Hormonpreparatet Impectal Sticklinghjälp kan vara till hjälp när du ska sätta sticklingar vid en ogynnsam tidpunkt på året, eller om du arbetar med sticklingar från plantor med vedartade rötter som brukar ha svårt för ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss