Cookie- och Sekretesspolicy


Stötta perennerna

En del perenner klarar sig inte genom en hel odlingssäsong utan lite hjälp. Det gäller till exempel riddarsporren (Delphinium).

De fina och ståtliga perennerna har en tendens att välta om det kommer en störtskur. Därför bör du ge riddarsporrarna en pinne att luta sig mot. Och du ska självklart stödja dem med pinne och snöre redan innan det första tunga sommarregnet kommer.

Även pimpinellen är utsatt. Den här har lagt sig ner på grund av regn och blåst, men med en enkel bambupinne reser den sig igen. Andra perenner klarar sig på andra sätt. Här, på ett ganska självständigt sätt, i och med att pionerna får stöd av gräsen som växer vid sidan om.

Ett fint och naturligt stöd när de tunga blommorna tynger stjälken. De kan också ge pionerna en hjälpande hand med olika köpta eller egentillverkade stödarrangemang. De här pionerna har fått en egen, enkel inhägnad av hasselkäppar.

Det är snyggt och med tunga blommor i toppen är det bra att ha något att luta sig mot. Armeringsjärn från byggvaruhuset är stabilare. Järn har fördelen att den går i färg med både växterna och jorden.

Armeringsjärnen bryts inte heller ner lika lätt som till exempel bambupinnar. Så när du väl köpt ett antal stöd har du så du klarar dig i flera år framöver.

Med lite övning och klurighet kan du sticka ändarna på stödet i marken, lyfta det som ska lyftas och låta järnet döljas av växtligheten.

Relaterade artiklar

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  06/10 VIDEO: Plattor och stenar ligger på plats och Jane har kommit för att visa Jesper hur hon tänkt sig att växterna ska planteras. De går igenom planteringsplanerna tills de är överens om var växterna ska placeras i rabatterna.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  06/10 VIDEO: När du ska till att välja plantor rekommenderar trädgårdsarkitekten att du läser på. Antingen i vanliga trädgårdsböcker eller på Internet, eller bägge delar.

 • KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  06/10 VIDEO: Om du ska nyplantera en kruka kan du i förväg underlätta framtida bevattnig med hjälp av en vattentank. Den här modellen fungerar med hjälp av så kallad kapillärbevattning.

 • KRUKOR: Jord

  KRUKOR: Jord

  06/10 VIDEO: När du ska plantera dina krukor gäller det att vara noga när man väljer jord. Det är stor skillnad på olika jordtyper och på vad olika plantor kräver. De flesta sorters krukjord som finns till salu passar bra till dina ...

 • KRUKOR: Olika krukor

  KRUKOR: Olika krukor

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan byggas upp av nästan vilka behållare som helst. Bara de kan inrymma jord, tål vatten och kan dräneras, så att inte plantan drunknar och jorden inte blir sur. Både byggvaruhus, trädgårdscentra och ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss