Cookie- och Sekretesspolicy


Spara på vattnet

När du anlägger en perennrabatt ska du självklart vara noga med att vattna igenom perennerna när du tar dem ur krukorna för att plantera ut dem. Även hela den nyanlagda rabatten ska få en rejäl omgång med trädgårdsslangen. Men efter det är det bäst att vara lite snålare med vattnet.

För när väl perennerna är i jorden och har börjat gro är det nyttigt för tillväxten om man stressar dem en aning. När de inte hittar fuktighet i det översta jordlagret söker sig rötterna djupare ner.

Det ger en allt starkare planta.Men skulle det visa sig vara en torr odlingssäsong måste man självklart vattna så att perennerna inte vissnar och dör. Om blommorna och bladen börjar sloka, om de nedersta bladen vissnar eller om plantan slutar växa är det tecken på vattenbrist.

Det gäller självfallet också de äldre rabatterna. Kom ihåg att inte vattna i småskvättar, utan ordentligt. Både sol och vind ger ökad avdunstning. Bäst resultat får man med andra ord om man vattnar mot slutet av dagen när inte solen ligger på och när det är vindstilla.

Samlar du regnvatten i en tunna får du både gratis och kalkfritt vatten till perennerna. Och vill du inte använda en vattenkanna går det bra med en droppslang. Att vattna med en droppslang är det mest vattenbesparande metoden.

När du lagt ut en droppslang i perennrabatten går vattnet direkt ner till rötterna. Därmed kyls inte plantorna av vid bevattningen och det är ingen frisk att perennerna välter vid bevattningen.

Dessutom blir avdunstningen minimal.Droppslangen kopplas på den vanliga trädgårdsslangen. Hur länge vattnet ska stå på avgörs av jordmånen och väderförhållandena.

Relaterade artiklar

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  06/10 VIDEO: Plattor och stenar ligger på plats och Jane har kommit för att visa Jesper hur hon tänkt sig att växterna ska planteras. De går igenom planteringsplanerna tills de är överens om var växterna ska placeras i rabatterna.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  06/10 VIDEO: När du ska till att välja plantor rekommenderar trädgårdsarkitekten att du läser på. Antingen i vanliga trädgårdsböcker eller på Internet, eller bägge delar.

 • KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  06/10 VIDEO: Om du ska nyplantera en kruka kan du i förväg underlätta framtida bevattnig med hjälp av en vattentank. Den här modellen fungerar med hjälp av så kallad kapillärbevattning.

 • KRUKOR: Jord

  KRUKOR: Jord

  06/10 VIDEO: När du ska plantera dina krukor gäller det att vara noga när man väljer jord. Det är stor skillnad på olika jordtyper och på vad olika plantor kräver. De flesta sorters krukjord som finns till salu passar bra till dina ...

 • KRUKOR: Olika krukor

  KRUKOR: Olika krukor

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan byggas upp av nästan vilka behållare som helst. Bara de kan inrymma jord, tål vatten och kan dräneras, så att inte plantan drunknar och jorden inte blir sur. Både byggvaruhus, trädgårdscentra och ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss