Cookie- och Sekretesspolicy


Spara på vattnet

När du anlägger en perennrabatt ska du självklart vara noga med att vattna igenom perennerna när du tar dem ur krukorna för att plantera ut dem. Även hela den nyanlagda rabatten ska få en rejäl omgång med trädgårdsslangen. Men efter det är det bäst att vara lite snålare med vattnet.

För när väl perennerna är i jorden och har börjat gro är det nyttigt för tillväxten om man stressar dem en aning. När de inte hittar fuktighet i det översta jordlagret söker sig rötterna djupare ner.

Det ger en allt starkare planta.Men skulle det visa sig vara en torr odlingssäsong måste man självklart vattna så att perennerna inte vissnar och dör. Om blommorna och bladen börjar sloka, om de nedersta bladen vissnar eller om plantan slutar växa är det tecken på vattenbrist.

Det gäller självfallet också de äldre rabatterna. Kom ihåg att inte vattna i småskvättar, utan ordentligt. Både sol och vind ger ökad avdunstning. Bäst resultat får man med andra ord om man vattnar mot slutet av dagen när inte solen ligger på och när det är vindstilla.

Samlar du regnvatten i en tunna får du både gratis och kalkfritt vatten till perennerna. Och vill du inte använda en vattenkanna går det bra med en droppslang. Att vattna med en droppslang är det mest vattenbesparande metoden.

När du lagt ut en droppslang i perennrabatten går vattnet direkt ner till rötterna. Därmed kyls inte plantorna av vid bevattningen och det är ingen frisk att perennerna välter vid bevattningen.

Dessutom blir avdunstningen minimal.Droppslangen kopplas på den vanliga trädgårdsslangen. Hur länge vattnet ska stå på avgörs av jordmånen och väderförhållandena.

Relaterade artiklar

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss