Cookie- och Sekretesspolicy


Så anlägger du rabatten

Nu är jorden klar för själva planteringen av rabatten. Plantorna är utplacerade i backar och Birgit är redo att sätta ut plantorna på den bara jorden. Hon följer självklart den skiss hon gjorde tidigare.

För att behålla överblicken väljer hon att först placera ut de så kallade solitära perennerna i rabatten. Det är de plantor som med tiden kommer att växa sig höga och breda ut sig rejält.

Därför placeras de ut enskilt och inte i grupper, som de övriga. Birgit har valt grupper av pioner och gräs som återkommer tre gånger i rabatten för att skapa en bra rytm.

Gräsen kan bli över en meter höga, så pionerna kan på ett naturligt sätt luta sig mot dem i takt med att de växer upp. Drefter placerar Birgit ut de högsta plantorna i rabatten för att markera dess form ordentligt.

Hon återvänder naturligtvis löpande till sin skiss.Slutligen kan hon börja placera ut de lägre plantorna i rabatten. Och till sist finjusterar hon alla plantor, så att rabatten utstrålar den avsedda harmonin.

Nu är alla plantor utplacerade och Birgit studerar resultatet. Ser det ut som planerat eller ska möjligen några slutjusteringar göras innan plantorna hamnar i jorden? Hon är rätt nöjd och därmed kan nästa fas inledas.

En helt vanlig planteringsspade är det viktigaste verktyget vid själva planteringen. Jorden är lucker och bearbetad och därför lätt att arbeta med. Birgit gräver en egen grip för varje planta, placerar den fuktiga plantan i hålet, skottar på lite jord och trycker till ordentligt runtom.

Det är mycket viktigt att rötterna får en ordentlig jordkontakt. Det kollar man enkelt genom att dra i toppen av plantan. Birgit har valt att sätta plantorna i den här rabatten lite tätare än vad plantskolan rekommenderar, eftersom hon vill att de ska täcka jorden väl redan under den här odlingssäsongen.

Om det rekommenderade planteringsavståndet inte står angivet på krukan när du köper den kan du alltid fråga personalen på plantskolan. Hon har många plantor att sätta, så Birgit har anlitat en medhjälpare.

Samma planteringsprincip används för alla plantor. Nu är alla plantor satta och det är dags att röja upp. För att ge de nyplanterade perennerna bästa möjliga förutsättningar i etableringsfasen får var och en av dem en liten dos organisk gödning.

Gödningen är komposterat kogödsel. Så snart det faller lite regn, eller om man vattnar, sipprar gödningen ner i marken. Det komposterade kogödslet verkar snabbt och ger plantorna en extra skjuts i att slå rot och börja växa.

Även om plantorna genomvattnades innan de planterades ut får allihop en dusch med vattenslangen som avslutning. Då ser man till att rötterna verkligen får en ordentlig jordkontakt.

Det finns ingen anledning att vattna all jord i rabatten.Var noga med att vattna igen, efter att vattnet sjunkit undan första gången, så att du är säker på att den är ordentligt genomvattnad.

Nu är rabatten anlagd. Den närmaste tiden kommer plantorna att lägga all kraft på att rota sig i sin nya miljö.

Relaterade artiklar

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Rulla på växterna

  INRED TRÄDGÅRDEN: Rulla på växterna

  26/10 VIDEO: Alla vet att man har mängder av möjligheter när man ska besluta vilka plantor som ska in i trädgården. Men vad få vet är att det går att rulla på växterna, som Jesper ska visa här.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Enkel bevattning med droppslang

  INRED TRÄDGÅRDEN: Enkel bevattning med droppslang

  26/10 VIDEO: När du har planterat en ny häck i trädgården behöver den mycket vatten. Särskilt i början. Det kan vara en tidskrävande uppgift att gå omkring och sköta bevattningen, särskilt om du har satt många häckplantor.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Förläng säsongen med lökar

  INRED TRÄDGÅRDEN: Förläng säsongen med lökar

  26/10 VIDEO: När du anlägger en trädgård med rabatter är det en bra idé att välja plantor som blommar vid olika tidpunkter, så att det finns något vackert att se på under hela säsongen.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Kontrollera livskraften

  INRED TRÄDGÅRDEN: Kontrollera livskraften

  26/10 VIDEO: När du köper buskar på plantskolan är det en bra ide att undersöka dem närmare och inte bara ta första bästa. Ett kvickt sätt att kontrollera om det finns liv kvar i busken är att dra försiktigt med naglarna mot barken ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Föryngringsbeskärning

  INRED TRÄDGÅRDEN: Föryngringsbeskärning

  26/10 VIDEO: När du anlägger din nya trädgård behöver du inte byta ut alla blommor och buskar i den. I stället kan du ge nytt liv till befintliga växter. Jesper ska visa hur man gör, med denna fjärilsbuske (Buddleja). Den har vuxit ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss