Cookie- och Sekretesspolicy


Nya plantor genom delning

Det är inte alltid man måste köpa nya plantor även om man behöver fler. Men olika perenner delas på olika sätt. Här får du se tre typiska metoder.

Perenner med ett finare rotnät, som till exempel näva (Geranium) grävs upp med hjälp av en grep. Så får du flera nya plantor. Använd ytterligare en grep när du delar upp plantan, det är skonsammast. Här visar trärdgårsarkitekt Jane Schul hur man gör.

Placera greparna ungefär i mitten av plantan, rygg mot rygg. Tryck sedan handtagen mot varandra och upprepa vid behov tills du har fått isär rötterna. Du ska normalt sett inte skaka av för mycket jord från de mindre plantorna.

Men om du har mördarsniglar i trädgården är det bra att skaka av all jord för att inte sprida deras ägg vidare. Särskilt om du tänker lämna bort plantorna till andra.Man ska inte låta plantorna ligga med bara rötter.

Antingen ska de planteras i en annan rabatt direkt, eller mellanförvaras i en kruka med ren jord. Putsa gärna de små plantorna. Om det har följt med delar av den gamla, trådiga rotmassan ska den klippas av.

Den nyttar inget till när den nya plantan ska skjuta sina egna späda skott. Klipp också av toppen, oavsett om du planterar den direkt eller sätter den i kruka först. Då är chansen större att den överlever, därför att den då använder all kraft för att sätta nya rötter i stället för att växa i toppen.

Men lämna en del gröna blad, så att plantan kan hämta kraft i solljuset när den ska etablera sig. Nu är plantorna klara för utplantering i en annan trädgård. Här kan de små plantorna nu växa sig stora och sprida glädje hos en annan trädgårdsentusiast.

Du kan även dela andra sorters perenner. Här är Birgit på väg ut i den lite vildare delen av sin trädgård för att gräva upp en klump funkia. Den här perennen har en rätt annorlunda och mer träliknande rottyp än exempelvis nävan.

Så snart klumpen är uppgrävd klipper Birgit av toppen. Vi är i september månad, vilket är den bästa tiden för att dela den här typen av plantor. Topparna behövs inte längre.

De små funkiaklumparna är nu klara att delas. Birgit använder en gammal kökskniv för att skära av plantans rötter så enkelt som möjligt. Varje stängel som sticker upp har man i princip en ny planta, men man kan gott ta flera stänglar per planta.

Ansa både upptill och nertill innan du sätter ner plantan i ny jord. Då kommer den att rota sig snabbare. Slutligen ska du ge de nya plantorna lite vatten. En tredje metod används till perenner som redan satt knopp inför nästa säsong.

Det gäller exemplvis den här pionen. Årstiden är viktig när du tänker dela dina perenner. Huvudregeln är att de perenner som blommar om våren ska delas på hösten, och tvärtom. Men det kan finnas undantag, där tidpunkten för delningen är mindre viktig.

Det är kanske svårt att föreställa sig luktpionens stora, fylliga och vackra blommor när den ligger så här på ett bord. Men förväntans glädje gör jobbet till ett rent nöje, även om det behövs en del slit.

Kom ihåg att alltid bära handskar när du arbetar med pionrötter. De avsöndrar nämligen en vätska som kan utlösa en allergisk reaktion. När du skär i pionens rötter ska du se upp så att varje ny planta har med ansatser till nya skott.

Skär också av lite av de gamla rötterna. Då blir det lättare att hantera plantan. Under hösten skjuter pionen nya skott, som här. Därför är hösten den optimala tidpunkten för att dela eller flytta plantorna.

Nu ska de delade pionerna sättas i krukor med bra jord. Se till att de nya skotten vänds uppåt, i samma riktning som de klippta stjälkarna. Nu har du flera backar med nya plantor som är klara att planteras ut, när du väl hittat rätt plats.

Exakt vilken metod du ska använda för att dela andra perenner än de här beror på vilken sort det är. Men det är rätt enkelt att se när du grävt upp roten. Ute har regnet redan börjat falla och eftersom plantjorden redan är fuktig behöver de nya pionerna inte mer vatten just nu.

Relaterade artiklar

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  06/10 VIDEO: Plattor och stenar ligger på plats och Jane har kommit för att visa Jesper hur hon tänkt sig att växterna ska planteras. De går igenom planteringsplanerna tills de är överens om var växterna ska placeras i rabatterna.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  06/10 VIDEO: När du ska till att välja plantor rekommenderar trädgårdsarkitekten att du läser på. Antingen i vanliga trädgårdsböcker eller på Internet, eller bägge delar.

 • KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  06/10 VIDEO: Om du ska nyplantera en kruka kan du i förväg underlätta framtida bevattnig med hjälp av en vattentank. Den här modellen fungerar med hjälp av så kallad kapillärbevattning.

 • KRUKOR: Jord

  KRUKOR: Jord

  06/10 VIDEO: När du ska plantera dina krukor gäller det att vara noga när man väljer jord. Det är stor skillnad på olika jordtyper och på vad olika plantor kräver. De flesta sorters krukjord som finns till salu passar bra till dina ...

 • KRUKOR: Olika krukor

  KRUKOR: Olika krukor

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan byggas upp av nästan vilka behållare som helst. Bara de kan inrymma jord, tål vatten och kan dräneras, så att inte plantan drunknar och jorden inte blir sur. Både byggvaruhus, trädgårdscentra och ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss