Cookie- och Sekretesspolicy


Lär dig ta sticklingar

Vill du ha fler av dina älsklingsperenner kan du plocka sticklingar från dem. Det kan man göra på många sätt. Den här blodnävan har Birgit haft länge. Nu vill hon gärna ha flera mindre plantor. Hon gräver upp den med en grep och skakar av jorden.

Den här perennen är med sina trädartade rötter väl avpassad för att ta rotsticklingar.Börja med att klippa av de rotbitar du vill ta sticklingar ifrån. När du tar rotsticklingar är det viktigt att växtriktningen förblir densamma som tidigare.

Medan Birgit klipper till sticklingarna markerar hon riktningen. Rotbitarna får ett rakt snitt i överkant och ett vinklat därnere. Nu ser man tydligt vilken del det är som ska ner i marken.

Krukan ska fyllas med planteringsjord. Är det för mycket näring i jorden riskerar man att roten bränns. Du kan med fördel blanda i lite sand i jorden. Varje rotdel ska stickas ner i krukan och trycks till ordentligt.

Bara ett par centimeter sticker upp över jorden. Sen fyller man upp med sand, så att sticklingarna täcks helt. Nu ska krukorna stå i skuggan. Och kom ihåg att vattna dem. Sedan ska de lämnas ifred tills vädret blir varmare.

Se efter dina sticklingar regelbundet. De får inte sakna vatten, men inte heller vara för fuktiga. Efter några månader kommer de att ha utvecklat egna rötter. Med lite hjälp kan även floxen fås att ge sticklingar ifrån sig.

Använd till exempel det du trimmar bort, när du ändå är igång med sekatören under senvåren för att skapa förgreningar och öka antalet blommot. Klipp nu till bitar som passar för krukans storlek.

Avlägsna alla de nedre bladparen. Minst halva den klippta biten ska sättas ner i jorden. Klipp också av hälften av de översta bladen. Sitter där en knopp ska du plocka bort den också.

Sticklingen ska lägga all kraft på att utveckla rötter, inte blommor. Fyll krukan med en väl avvägd blandning av sand och planteringsjord. Lägg ett lager ren sand överst för att få bra dränering.

Placera sedan sticklingarna i krukan, en efter en. När cirka halva sticklingen är i jorden finns det gott om plats att utveckla nya rötter.

Slutligen genomvattnar du krukan ordentligt. Nu ska sticklingarna täckas med ogenomskinlig plast för att garantera en hög luftfuktighet. Använd ett par bambupinnar för att hålla undan plasten, den får inte röra vid plantorna.

Placera sticklingarna i skuggan. Håll ett vakande öga på dem och se till att de aldrig torkar ut helt. När plantorna börjat utveckla rötter sänker du långsamt fuktigheten genom att klippa hål i plasten.

På så vis härdar du långsamt de små sticklingarna, så att de klarar att överleva i naturen. Kärleksört är mycket lätt att driva upp med sticklingar. Klipp bara av ett bladpar, så får du snabbt en mängd sticklingar som är klara att plantera i krukor med planteringsjord.

Tryck ner sticklingen ordentligt så att jorden omsluter bladen. Nu kommer plantan snabbt att skjuta nya rötter. Lägg på ett lager sand för att dränera. Vattna ganska försiktigt. Kärleksört behöver inte mycket vatten.

Täck med plast och gläd dig. Redan om ett par veckor kommer sticklingarna att utveckla rötter och du har en rad nya plantor. Det går även att ta sticklingar från de här perennerna: Lavendel, Jätteverbena, Lammöra

Relaterade artiklar

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  06/10 VIDEO: Plattor och stenar ligger på plats och Jane har kommit för att visa Jesper hur hon tänkt sig att växterna ska planteras. De går igenom planteringsplanerna tills de är överens om var växterna ska placeras i rabatterna.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  06/10 VIDEO: När du ska till att välja plantor rekommenderar trädgårdsarkitekten att du läser på. Antingen i vanliga trädgårdsböcker eller på Internet, eller bägge delar.

 • KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  06/10 VIDEO: Om du ska nyplantera en kruka kan du i förväg underlätta framtida bevattnig med hjälp av en vattentank. Den här modellen fungerar med hjälp av så kallad kapillärbevattning.

 • KRUKOR: Jord

  KRUKOR: Jord

  06/10 VIDEO: När du ska plantera dina krukor gäller det att vara noga när man väljer jord. Det är stor skillnad på olika jordtyper och på vad olika plantor kräver. De flesta sorters krukjord som finns till salu passar bra till dina ...

 • KRUKOR: Olika krukor

  KRUKOR: Olika krukor

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan byggas upp av nästan vilka behållare som helst. Bara de kan inrymma jord, tål vatten och kan dräneras, så att inte plantan drunknar och jorden inte blir sur. Både byggvaruhus, trädgårdscentra och ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss