Cookie- och Sekretesspolicy


Förbättra växtförhållandena

Plantorna har efter hand fått gott rotfäste i den nyanlagda perennrabatten. Eftersom det inte funnits någon rabatt här tidigare har det heller inte skett någon naturlig jordförbättring.

Det vill säga att inga fallna löv eller annat växtmaterial har försett marken med näring för att upprätthålla den naturliga balansen. För att få ett så vackert och friskt resultat som möjligt kan förse perennerna med lite gödning för att hjälpa dem på traven i etableringsfasen.

Det ska normalt ske först under växtsäsongen. Här vill Birgit att de tre nävorna i kanten av rabatten ska växa tätare. Därför klipper hon först ner dem så att de skjuter nya skott ända från marken.

Därefter får de lite organisk gödning att suga i sig. Senare under säsongen blir de tre nävorna fylligare och tätare än om det fått växa till sig på egen hand. Floxplantorna vid sidan om kan också behöva lite extra gödning.

De har redan tidigare blivit nerklippta för att de ska förgrena sig och därför får de några extra doser gödning så här i början. Det bästa är att gödsla just före en regnskur så att näringen tränger ner ordentligt i jorden tillsammans med regnvattnet.

Om det inte är något regn på gång kan du eftervattna med en vattenkanna. Se till att det är en bred stråle så att inte den inte förstör de minsta plantorna. Perenner kräver ingen specialgödning, så har du vanlig universalgödning stående kan du använda det.

Se bara till att du inte ger perennerna för mycket gödning, för då riskerar du att plantorna blir svedda och skadas i stället för att få näring. Om perennerna i övrigt ser friska och sunda ut är det ingen mening med att göda dem.

Även om den hårt packade lerjorden i Birgits perennrabatt förbättrades med sand vill hon gärna se till att tillväxtförhållandena är optimala för plantorna. Det finns flera andra sätt, utöver gödning, för att underlätta för växterna.

Här topdressar Birgit rabatten med champinjonsubstrat. Hon lägger på ett tre till fem centimeter tjockt lager på den befintliga jorden. Allt ogräs har självklart rensats bort innan champinjonsubstratet läggs ut.

Substratet tillverkas av hästgödsel och halm. I tillverkningen tillsätts kalk och vatten. Champinjonsubstrat är värmebehandlat och därmed fritt från skadedjur, sniglar, ogräsfrön och liknande föroreningar.

Champinjonsubstratet håller nu kvar fuktighet, hämmar ogrästillväxten och tillför också näring i långsam takt.

Relaterade artiklar

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  06/10 VIDEO: Plattor och stenar ligger på plats och Jane har kommit för att visa Jesper hur hon tänkt sig att växterna ska planteras. De går igenom planteringsplanerna tills de är överens om var växterna ska placeras i rabatterna.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  06/10 VIDEO: När du ska till att välja plantor rekommenderar trädgårdsarkitekten att du läser på. Antingen i vanliga trädgårdsböcker eller på Internet, eller bägge delar.

 • KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  06/10 VIDEO: Om du ska nyplantera en kruka kan du i förväg underlätta framtida bevattnig med hjälp av en vattentank. Den här modellen fungerar med hjälp av så kallad kapillärbevattning.

 • KRUKOR: Jord

  KRUKOR: Jord

  06/10 VIDEO: När du ska plantera dina krukor gäller det att vara noga när man väljer jord. Det är stor skillnad på olika jordtyper och på vad olika plantor kräver. De flesta sorters krukjord som finns till salu passar bra till dina ...

 • KRUKOR: Olika krukor

  KRUKOR: Olika krukor

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan byggas upp av nästan vilka behållare som helst. Bara de kan inrymma jord, tål vatten och kan dräneras, så att inte plantan drunknar och jorden inte blir sur. Både byggvaruhus, trädgårdscentra och ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss