Cookie- och Sekretesspolicy


Avlägsna smittsamt mögel

Bladmögel kan bli ett varaktigt problem i trädgården. Vissa perenner är väldigt mottagliga för mögelsjukdomar. Bladmögel övervintrar inte på själva plantan, men den visar sig ofta efter en torrperiod.

Exempelvis flox drabbas ofta av bladmögel en bit in på sommaren. Särskilt en mer fuktkrävande planta som står för torrt drabbas lätt av mögel. Här är det en humleblomst som blivit angripet.

Man kan se att plantans blad fått en nästan vit beläggning, som om det fallit mjöl på bladen. Det är svampsporerna. Behandlingen är ganska enkel. Ta bort de angripna bladen, i det här fallet klipper vi ner hela plantan, och smittan är borta.

Släng inte de mögliga bladen på komposten, utan i soptunnan, eller bränn dem. Det är svårt att helt slippa mögel på alla perenner. Det enda du kan göra för att förebygga angrepp är att vattna. Och gå loss med saxen så fort du ser den vita färgen på bladen.

Ett par månader senare ser humleblomstret åter ut som vanligt. Ju tidigare på säsongen du plockar bort möglet från en planta, desto större är chansen att du får valuta för arbetet genom tillväxt av nya gröna blad under samma säsong.

Relaterade artiklar

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  06/10 VIDEO: Plattor och stenar ligger på plats och Jane har kommit för att visa Jesper hur hon tänkt sig att växterna ska planteras. De går igenom planteringsplanerna tills de är överens om var växterna ska placeras i rabatterna.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  06/10 VIDEO: När du ska till att välja plantor rekommenderar trädgårdsarkitekten att du läser på. Antingen i vanliga trädgårdsböcker eller på Internet, eller bägge delar.

 • KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  06/10 VIDEO: Om du ska nyplantera en kruka kan du i förväg underlätta framtida bevattnig med hjälp av en vattentank. Den här modellen fungerar med hjälp av så kallad kapillärbevattning.

 • KRUKOR: Jord

  KRUKOR: Jord

  06/10 VIDEO: När du ska plantera dina krukor gäller det att vara noga när man väljer jord. Det är stor skillnad på olika jordtyper och på vad olika plantor kräver. De flesta sorters krukjord som finns till salu passar bra till dina ...

 • KRUKOR: Olika krukor

  KRUKOR: Olika krukor

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan byggas upp av nästan vilka behållare som helst. Bara de kan inrymma jord, tål vatten och kan dräneras, så att inte plantan drunknar och jorden inte blir sur. Både byggvaruhus, trädgårdscentra och ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss