Cookie- och Sekretesspolicy


Knäck rotogräset

Vissa ogräs är så motsträviga att det är nästan omöjligt att bli av med även om du lukar, hackar och rensar gång på gång.

Ett exempel är den här snårvindan som sprider sig via rotskott och som kan växa till utifrån små bitar av rötter, som man lätt missar när man rensat rabatten. I långa loppet kan de ta över helt.

Snårvindans rötter kan sticka ner flera meter i marken. Försöker man dra upp vindan med rötterna kan du lätt slita av dem, så att de kan skjuta nya skott och sprida sig än värre än förr.Men det finns en utväg.

Det krävs kemikalier. Den verksamma substansen i bekämpningsmedlet heter glyfosat och saluförs bland annat under namnet. Roundup.Glyfosat tränger in i plantan genom dess gröna delar. Sedan sprider det sig i hela plantan och ner i rötterna.

Var mycket försiktig med hur du använder Roundup. Se här hur Birgit gör. Hon använder en liten pensel och smetar försiktigt ut medlet på vindornas blad. Medlet förhindrar plantans produktion av viktiga aminosyror som den behöver för tillväxt och överlevnad.

Plantan dör inom en till två veckor.Roundup bör bara användas i vindstilla och torrt väder. Temperaturen måste ligga över 10 grader och man får aldrig överdosera medlet.

Läs instruktionerna noga i förväg.Är det ett riktigt motsträvigt ogräs kan man tvingas upprepa behandlingen efter ett par veckor.

Relaterade artiklar

 • De bästa vapnen mot maskrosor

  De bästa vapnen mot maskrosor

  03/05 Vi har testet några olika redskap mot maskrosor. I vår GRATIS artikel kan du se vilket vapen du ska välja i kampen mot maskrosorna

 • FRUKT OCH BÄR: 4. Pappskivor för ogräsbekämpning

  FRUKT OCH BÄR: 4. Pappskivor för ogräsbekämpning

  09/11 VIDEO: Planterar du fruktträd på ett ställe där du har svårt för att komma till med renshackan regelbundet är det en bra idé att ordna något ogrässkydd medan trädet etablerar sig. Det finns flera olika möjligheter, men sådana ...

 • EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Förebygg ogräs i trädgården

  EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Förebygg ogräs i trädgården

  04/10 VIDEO: Det finns många sätt att bekämpa ogräs på. Även i en ekologisk trädgård, där man inte använder kemiska besprutningsmedel. Här följer fyra metoder för förebyggande ogräsbekämpning.

 • KÖKSTRÄDGÅRD:Få bukt med ogräset

  KÖKSTRÄDGÅRD:Få bukt med ogräset

  22/09 VIDEO: I köksträdgården är det viktigt att det vi valt att odla får de bästa betingelserna för att växa. Men många andra fröer hamnar också i den bara jorden – och oftast tillhör de plantor som kommer från dessa fröer ...

 • PERENNER: Bekämpa fröogräs

  PERENNER: Bekämpa fröogräs

  21/09 VIDEO: Det är ett nöje att följa hur den nyplanterade perennrabatten växer till. Men som varje trädgårdsägare vet krävs lite manuellt arbete under tiden. Bar mark förekommer inte i naturen. Frö från andra växter hittar ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Semester.. GDS hemsida (utlagda artiklar) verkar inte uppdateras..

Kan det stämma att bara en PDF-artikel lagts ...

Skruvdragare

Varför kommer inte min Skruvdragare????

Ångspärr om isoleringen är < 200mm i friggebod?

Läste i artikeln "Ångspärrar för dummies" att ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss