Cookie- och Sekretesspolicy


Bekämpa ogräs

Redan om våren kan du förebygga ogräset i perennrabatten genom att täcka den bara jorden. Här ser vi stänglarna från förra årets astrar. Nya späda skott är på väg upp, så de gamla stänglarna gör mest nytta på marken. Ogräset får svårare att spira om jorden täcks av någonting.

Klipp ner stänglarna i mindre bitar med häcksaxen. Börja uppifrån och låt klippet täcka marken. När stänglarna sakta förmultnar förbättras också jorden. Senare under säsongen kan du använda gräsklipp för att täcka marken.

Gräs är bra på flera sätt. Både som ren marktäckning så att ogräset hålls undan, och för att hålla kvar fukt i marken. Samtidigt gynnar gräsklippet livsbetingelserna för mikroorganismerna i rabatten.

Både daggmaskar, skalbaggar och andra organismer får något att leva av. Jorden hålls levande och fruktbar. Det har perennerna glädje av. Gräset försvinner från markytan i takt med att mikroorganismerna och daggmaskarna omsätter det.

Var noga med att bara lägga på rent gräsklipp, som inte gått i frö. När träden börjar fälla bladen är det bara att lägga dem också i rabatten. Bladen håller undan ogräs lika bra som gräsklippet.

Även de förmultnar och förbättrar jorden för perennerna på längre sikt. Använd allt material i trädgården på samma sätt, även sedan rabatten vuxit till ordentligt. Det finns ingen anledning att slänga fallna löv i komposten eller ännu värre – slänga dem på tippen.

Så när du är ute med räfsan under hösten och vintern gör du både dig själv och dina plantor en stor tjänst om du lägger det du samlar ihop i rabatten. Det har gjorts i den här trädgården under många år.

Jorden har förändrats från tung och lerig till en fin, mörk mullstruktur, nästan som ströbröd. Förutom att skydda från ogräs under vårmånaderna värmer bladen också gott en kall dag.

Relaterade artiklar

 • FRUKT OCH BÄR: 4. Pappskivor för ogräsbekämpning

  FRUKT OCH BÄR: 4. Pappskivor för ogräsbekämpning

  09/11 VIDEO: Planterar du fruktträd på ett ställe där du har svårt för att komma till med renshackan regelbundet är det en bra idé att ordna något ogrässkydd medan trädet etablerar sig. Det finns flera olika möjligheter, men sådana ...

 • EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Förebygg ogräs i trädgården

  EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Förebygg ogräs i trädgården

  04/10 VIDEO: Det finns många sätt att bekämpa ogräs på. Även i en ekologisk trädgård, där man inte använder kemiska besprutningsmedel. Här följer fyra metoder för förebyggande ogräsbekämpning.

 • KÖKSTRÄDGÅRD:Få bukt med ogräset

  KÖKSTRÄDGÅRD:Få bukt med ogräset

  22/09 VIDEO: I köksträdgården är det viktigt att det vi valt att odla får de bästa betingelserna för att växa. Men många andra fröer hamnar också i den bara jorden – och oftast tillhör de plantor som kommer från dessa fröer ...

 • PERENNER: Knäck rotogräset

  PERENNER: Knäck rotogräset

  21/09 VIDEO: Vissa ogräs är så motsträviga att det är nästan omöjligt att bli av med även om du lukar, hackar och rensar gång på gång.

 • PERENNER: Bekämpa fröogräs

  PERENNER: Bekämpa fröogräs

  21/09 VIDEO: Det är ett nöje att följa hur den nyplanterade perennrabatten växer till. Men som varje trädgårdsägare vet krävs lite manuellt arbete under tiden. Bar mark förekommer inte i naturen. Frö från andra växter hittar ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Vedklyv

Vilket Elverk måste jag ha för att driva en ...

Varför är det så svårt att få tag på furu?

Varför har bygghandeln nästan bara gran och ...

Var köper jag varor?

Hej, jag tycker att en del gds-projekter ser ...

Ensidigt om lättbetong

GDS har just lagt ut en artikel om hur bra ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss