Cookie- och Sekretesspolicy


3 kraftfulla vapen
mot ogräs

Ogräs mellan stenarna är dödsirriterande och tar du bort det är det snart tillbaka igen. Såvida du inte väljer den sista av de här tre metoderna för att få bukt med de gröna, små rackarna.

Ogräs är lätt att odla, men svårt att bli av med. Men det är inte omöjligt, som tur är. Det är inte personligt, men det känns så när de små, gröna bladen du effektivt brände bort med ogräsbrännaren för en vecka sedan tittar fram mellan stenarna igen. Vill du få bukt med dem kan du välja mellan tre strategier: Den lätta, den onda och den verkligt effektiva. Bara den sista metoden löser problemet på längre sikt, men är i gengäld ganska tidskrävande. Därför kan du överväga någon av de första två, även om du måste upprepa dem flera gånger under säsongen.

Det lätta sättet att få bort ogräs

Ogräsbrännaren är det självklara valet när små, oönskade växter tittar fram mellan stenarna på altanen eller uppfarten. Men du måste använda den på rätt sätt: Ogräs ska bara svedas bort, inte brännas. Bränner du bort det kommer det mycket snart tillbaka igen. Kör flamman över ogräset i 3–4 sekunder. Då kryllar de gröna bladen oftast ihop dig. Sedan kommer växten att lägga en massa energi på att dra upp vatten till de svedda bladen, vilket tar kål på de flesta ogräsväxter. Problemet med den här metoden är att nytt ogräs snart kommer att blomma upp på samma plats eller precis vid sidan av. Så det är ingen varaktig lösning. ukrudtsbrænder Eld kan ta kål på ogräset, men det ska bara svedas, inte brännas bort.

Det onda sättet att ta bort ogräs

Det är inte alltid en populär lösning och i en del kommuner är det förbjudet, eller åtminstone något man avråder från. Men det fungerar: gift. Om du använder den utvägen så ska du välja ett godkänt ogräsmedel och inte uppfinna egna medel – inte heller salt, vinäger eller något annat som inte är specifikt godkänt för ändamålet. Metoden är ofta enkel: Spraya mellan alla stenar så att allt ogräs dör och inte kommer tillbaka på ett tag. Nackdelen med den här metoden är dels den miljömässiga inverkan, och dels att ogräset förr eller senare kommer tillbaka igen. ukrudtssprøjte Gift tar kål på ogräset och ser till att det inte kommer tillbaka på veckor eller månader. Följ instruktionerna noga.

Det verkligt effektiva sättet att ta bort ogräs

Det finns bara ett verkligt effektivt sätt att hålla ogräset borta. Och det är den lösning som skulle ha valts redan när stenarna sattes: En bra, fast fog. En bra fog mellan stenarna utgörs av fogsand. Fogsand består av kantiga sandkorn, som i motsats till runda korn packas ihop till en fast, ogenomtränglig fog när den komprimeras. I motsats till vad många tror kommer inte ogräset upp nedifrån, för under stenarna finns inget ljus och ovanligt få tillväxtförhållanden. Ogräsfröerna kommer uppifrån och om inte fogen är tillräckligt fast, planterar de sig själva i den mjuka sanden eller jorden mellan stenarna. Så ta bort den gamla fogsanden, åtminstone två tredjedelar av stenens tjocklek, och häll i ny fogsand. Efter det ska du vibrera med en plattvibrator, hälla på mer fogsand i de nu nedsänkta fogarna och börja om från början igen. Till slut är alla fogar fyllda med en stark, ogenomtränglig sandfog. krads ukrudt op mellem fliser Skrapa upp både ogräs och sant (eller använd en högtrycksspolare), fyll i med fogsand och kör över alltihop med en plattvibrator.

Relaterade artiklar

 • EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Förebygg ogräs i trädgården

  EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Förebygg ogräs i trädgården

  04/10 VIDEO: Det finns många sätt att bekämpa ogräs på. Även i en ekologisk trädgård, där man inte använder kemiska besprutningsmedel. Här följer fyra metoder för förebyggande ogräsbekämpning.

 • KÖKSTRÄDGÅRD:Få bukt med ogräset

  KÖKSTRÄDGÅRD:Få bukt med ogräset

  22/09 VIDEO: I köksträdgården är det viktigt att det vi valt att odla får de bästa betingelserna för att växa. Men många andra fröer hamnar också i den bara jorden – och oftast tillhör de plantor som kommer från dessa fröer ...

 • PERENNER: Knäck rotogräset

  PERENNER: Knäck rotogräset

  21/09 VIDEO: Vissa ogräs är så motsträviga att det är nästan omöjligt att bli av med även om du lukar, hackar och rensar gång på gång.

 • PERENNER: Bekämpa fröogräs

  PERENNER: Bekämpa fröogräs

  21/09 VIDEO: Det är ett nöje att följa hur den nyplanterade perennrabatten växer till. Men som varje trädgårdsägare vet krävs lite manuellt arbete under tiden. Bar mark förekommer inte i naturen. Frö från andra växter hittar ...

 • PERENNER: Bekämpa ogräs

  PERENNER: Bekämpa ogräs

  21/09 VIDEO: Redan om våren kan du förebygga ogräset i perennrabatten genom att täcka den bara jorden. Här ser vi stänglarna från förra årets astrar. Nya späda skott är på väg upp, så de gamla stänglarna gör mest nytta på marken. ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss