Cookie- och Sekretesspolicy


Få bukt med ogräset

I köksträdgården är det viktigt att det vi valt att odla får de bästa betingelserna för att växa. Men många andra fröer hamnar också i den bara jorden – och oftast tillhör de plantor som kommer från dessa fröer kategorin ogräs.

Ogräs behöver näring för att växa, precis som övriga grödor i köksträdgården. Om ogräset får vara kvar i köksträdgården varhelst det dyker upp, blir det följaktligen mindre näring kvar till de örter och grönsaker som vi har planerat, sått och planterat där.

En del ogräs är dessutom så livsdugligt att det snabbt kan konkurrera ut grannplantorna om det får lov att breda ut sig ohämmat. Detta kan ske både genom utlöpare från rötterna och i hög grad även från fröna.

För att säkra årets skörd i köksträdgården måste du därför med jämna mellanrum ut med rensjärnet. Här är det våtarv, som har fått god fart under spaljén. Våtarv är mycket vanligt i trädgården. Den breder snabbt ut sig men är som tur är, lätt att få bukt med. På danska heter plantan

Fuglegræs men har inget med gräs att göra, utan fick sitt namn på grund av att den tidigare användes som foder till höns och burfåglar. Svinmålla är också förhållandevis enkel att hacka bort men gör det gärna innan den blommar.

Den är nämligen väldigt bra på att självså sig.Även vitgröe finns det gott om. Den blommar och sätter frö hela året utom i perioder med kraftig frost. Lämna inte kvar vitgröe på marken. Plantan slår lätt rot igen och så får du börja om igen.

Annat ogräs kan du däremot låta ligga, om vädret är torrt – och plantorna inte har satt frö. Om du på din gallringsrunda möter denna – egentligen ganska vackra – planta, ska du vara på din vakt. Den heter hårgängel och är tämligen lömsk!

Hårgängeln kan nämligen släppa ifrån sig ovanligt många frön från sina små vita blommor. Det finns trädgårdsmänniskor som säger att om du en säsong fått in den i din trädgård, blir du aldrig av med den.

När Mette upptäckte ett enskilt exemplar i sin trädgård för några år sedan lät hon den stå. För den såg ju söt och ganska oskyldig ut. Det har hon ångrat. Idag tar hon bort alla hårgänglar hon upptäcker. Hon lägger dem noga för sig i en påse och slänger påsen i hushållssoporna.

Det mesta av det övriga ogräset kan emellertid gärna komposteras, som annat grönt avfall. Har ogräset redan blommat och satt frö, bör det endast läggas i varmkompost där temperaturen blir så hög att fröernas groddämne förstörs.

För att undvika att ogräset ändå kommer tillbaka när du använder av komposten, bör du låta de mest livskraftiga rötterna av till exempel kirskål och kvickrot, torka ordentligt innan de hamnar i komposten.

Låta det ligga ungefär en vecka i sommarväder, så är det klart att blandas med det övriga växtavfallet.

Relaterade artiklar

 • FRUKT OCH BÄR: 4. Pappskivor för ogräsbekämpning

  FRUKT OCH BÄR: 4. Pappskivor för ogräsbekämpning

  09/11 VIDEO: Planterar du fruktträd på ett ställe där du har svårt för att komma till med renshackan regelbundet är det en bra idé att ordna något ogrässkydd medan trädet etablerar sig. Det finns flera olika möjligheter, men sådana ...

 • EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Förebygg ogräs i trädgården

  EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Förebygg ogräs i trädgården

  04/10 VIDEO: Det finns många sätt att bekämpa ogräs på. Även i en ekologisk trädgård, där man inte använder kemiska besprutningsmedel. Här följer fyra metoder för förebyggande ogräsbekämpning.

 • PERENNER: Knäck rotogräset

  PERENNER: Knäck rotogräset

  21/09 VIDEO: Vissa ogräs är så motsträviga att det är nästan omöjligt att bli av med även om du lukar, hackar och rensar gång på gång.

 • PERENNER: Bekämpa fröogräs

  PERENNER: Bekämpa fröogräs

  21/09 VIDEO: Det är ett nöje att följa hur den nyplanterade perennrabatten växer till. Men som varje trädgårdsägare vet krävs lite manuellt arbete under tiden. Bar mark förekommer inte i naturen. Frö från andra växter hittar ...

 • PERENNER: Bekämpa ogräs

  PERENNER: Bekämpa ogräs

  21/09 VIDEO: Redan om våren kan du förebygga ogräset i perennrabatten genom att täcka den bara jorden. Här ser vi stänglarna från förra årets astrar. Nya späda skott är på väg upp, så de gamla stänglarna gör mest nytta på marken. ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Hundgård på danska .. 2 gånger..

..tar upp 2 värdefulla platser bland de ...

Vinkeljärn

Var får man tag på vinkeljärn till projektet ...

Vedklyv

Vilket Elverk måste jag ha för att driva en ...

Varför är det så svårt att få tag på furu?

Varför har bygghandeln nästan bara gran och ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss