Cookie- och Sekretesspolicy


Sticklingar av förra årets blommor

De ser lite sorgliga ut - Drottning Ingrid-pelargonerna från i fjor. Höga och rangliga och med ett trist, nästan visset, rotnät. Men man kan enkelt få ny glädje av förra årets övervintrade inköp. Lösningen är att klippa ner pelargonerna – och ta nya sticklingar från toppskotten av de rangliga stänglarna.

Först får de dra en stund i en spann vatten. Under tiden fuktar Karina upp lite planteringsjord ordentligt och fyller ett par krukor med den fuktiga, näringsfattiga jorden, som är bäst att använda när man ta sticklingar.

Hon sticker några hål med en bambupinne, och krukorna är klara för sticklingarna.Hon bryter av toppskottet. Och plockar bort ytterligare några blad, så att inte sticklingen kräver så mycket vatten i början. Lite grönt lämnar hon för att sticklingen ska kunna fånga upp solljus.

Sticklingarna placeras längs kanten av krukan. Här är jorden luftigare än i mitten och det gillar sticklingarna. Sticklingarna ska nu stå och slå rot i en mycket hög luftfuktighet. Därför täcks de med plast. Men först sticker Karina ner några Bambupinnar längs krukans sidor.

Hon täcker sticklingarna med en lite plastpåse, så att fuktigheten hålls kvar. Slutligen ställer hon dem lite i skuggan inne i det ljumma växthuset. Nu ska man bara se till att vattna regelbundet, så att de inte torkar ut. Och inom kort kommer hon åter att ha nya små pelargonplantor.

Relaterade artiklar

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  06/10 VIDEO: Plattor och stenar ligger på plats och Jane har kommit för att visa Jesper hur hon tänkt sig att växterna ska planteras. De går igenom planteringsplanerna tills de är överens om var växterna ska placeras i rabatterna.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  06/10 VIDEO: När du ska till att välja plantor rekommenderar trädgårdsarkitekten att du läser på. Antingen i vanliga trädgårdsböcker eller på Internet, eller bägge delar.

 • KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  06/10 VIDEO: Om du ska nyplantera en kruka kan du i förväg underlätta framtida bevattnig med hjälp av en vattentank. Den här modellen fungerar med hjälp av så kallad kapillärbevattning.

 • KRUKOR: Jord

  KRUKOR: Jord

  06/10 VIDEO: När du ska plantera dina krukor gäller det att vara noga när man väljer jord. Det är stor skillnad på olika jordtyper och på vad olika plantor kräver. De flesta sorters krukjord som finns till salu passar bra till dina ...

 • KRUKOR: Olika krukor

  KRUKOR: Olika krukor

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan byggas upp av nästan vilka behållare som helst. Bara de kan inrymma jord, tål vatten och kan dräneras, så att inte plantan drunknar och jorden inte blir sur. Både byggvaruhus, trädgårdscentra och ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss