Cookie- och Sekretesspolicy


Stångbönor i kruka

En krukträdgård kan även rymma ätbara växter. Och en av Karinas favoriter i den vägen är stångbönor.

Hon har redan förgrott några bönplantor, så nu ska bara krukan göras klar för säsongen. Stångbönorna behöver en spaljé att klättra mot. Det flätar hon av uppblött pil. Bönorna kommer att växa rejält under säsongen, så Karina ser till att spaljén är riktigt hög.

Överst binder hon ihop det med ett snöre så att pilkvistarna sitter fast som de ska. Först uppe i toppen och sedan fäster hon kvistarna mot de motstående, så att de bildar en båge. Sen får pilspaljén en ring runt de grenar som bär upp den.

Det är bara att sno pilkvisten ett varv runt alltihop. Så är det dags att plantera de förgrodda bönorna, som redan kommit upp en bit. Nu ska bönplantorna få lite hjälp på traven i att klättra uppåt i spaljén. Det får de med hjälp av ett litet snöre runt var och en av plantorna.

Sen ska man bara genomvattna krukan ordentligt. Och Karina kontrollerar så att jorden är ordentligt packad runt varje planta. En månad senare har Karina flätat ytterligare ett par ringar runt spaljén. Och bönorna har efter hand fått ordentligt fäste och klättrar uppåt riktigt fint.

I stället för snören har Karina fått tag på en mer osynlig ståltråd, så hon petar bort snörena och virar ståltråden i stället. Då kan inte spaljén röra sig och alla små stänglar sitter säkert. Som en extra dekoration hänger Karina upp en kedja med små hålstenar i – och ett enstaka snäckskal – i mitten av krukan.

Två till tre månader efter att du har sått dina frön kan du börja skörda dina egna bönor. Här har några av dem redan vuxit så mycket att de behöver extra uppbindning för att fortsätta växa rakt. Och självklart en omgång vatten. Sen är det bara att titta till krukan lite under resten av säsongen.

Relaterade artiklar

 • KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  06/10 VIDEO: Om du ska nyplantera en kruka kan du i förväg underlätta framtida bevattnig med hjälp av en vattentank. Den här modellen fungerar med hjälp av så kallad kapillärbevattning.

 • KRUKOR: Jord

  KRUKOR: Jord

  06/10 VIDEO: När du ska plantera dina krukor gäller det att vara noga när man väljer jord. Det är stor skillnad på olika jordtyper och på vad olika plantor kräver. De flesta sorters krukjord som finns till salu passar bra till dina ...

 • KRUKOR: Olika krukor

  KRUKOR: Olika krukor

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan byggas upp av nästan vilka behållare som helst. Bara de kan inrymma jord, tål vatten och kan dräneras, så att inte plantan drunknar och jorden inte blir sur. Både byggvaruhus, trädgårdscentra och ...

 • KRUKOR: Platsbrist i krukan

  KRUKOR: Platsbrist i krukan

  06/10 VIDEO: Denna städsegröna myrtentry mår inte bra. Den har stått i krukan i flera år och nu ska Karina byta ut den mot en nyinköpt hibiskus. Men bara att få ut den ur krukan visar sig bli en utmaning. Och när den äntligen ...

 • KRUKOR: Blåst

  KRUKOR: Blåst

  05/10 VIDEO: Kraftig blåst kan vara helt fatal för dina krukor. Välj därför rejäla och tunga modeller, om de ska stå utsatt och blåsigt. Högre och lättare krukor välter nämligen lätt, medan det ska oändligt mycket mer till för att ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss