Cookie- och Sekretesspolicy


Platsbrist i krukan

Denna städsegröna myrtentry mår inte bra. Den har stått i krukan i flera år och nu ska Karina byta ut den mot en nyinköpt hibiskus. Men bara att få ut den ur krukan visar sig bli en utmaning. Och när den äntligen lossnar framgår det klart varför den sett så dålig ut.

Den har helt enkelt inte haft plats. Rötterna har snurrat ihop sig helt och hållet. Och den stackars plantan skriker efter bättre förhållanden. Karina ska försöka rädda den. Hon har hittat en gammal trälåda, som nu får bli ett nytt hem för den lilla städsegröna plantan. Men först ska plantan slippa sin rothärva.

Karina använder en gammal kökskniv för att få hål på den täta rotmassan. Det är ett pilligt arbete att befria plantan – även de krukskärvor och småsten som legat i botten på krukan har helt snärjts in av rötterna.

Nu har Karina skurit bort den värsta röran. Och plantan får stå och dra till sig vatten i en spann. Det är inge småsaker som plockats bort från rötterna. Plantan får lite extra vatten uppifrån, så att de kapade rötterna kan suga åt sig. Under tiden förbereder Karina trälådan för planteringen.

Plankorna i botten sitter inte så tätt, så först och främst måste den fodras invändigt med plast, så att inte vattnet forsar ut ur den. Krukskärvor och småsten används för att dels hålla fast infodringen och för att ge en god dränering. Några enstaka plastkrukor hjälper till att fylla ut den stora lådan.

Nu ska bara busken planteras in i den fuktiga planteringsjorden. Karina klipper också ner plantan ordentligt så att den åter får en fin form och kan skjuta nya skott.

En månad senare har den åter börjat växa till sig. Myrtentryn har kvitterat omplanteringen och den extra plats den har fått genom att skjuta nya skott och åter bli fin och grön som sig bör.

Relaterade artiklar

 • KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  06/10 VIDEO: Om du ska nyplantera en kruka kan du i förväg underlätta framtida bevattnig med hjälp av en vattentank. Den här modellen fungerar med hjälp av så kallad kapillärbevattning.

 • KRUKOR: Jord

  KRUKOR: Jord

  06/10 VIDEO: När du ska plantera dina krukor gäller det att vara noga när man väljer jord. Det är stor skillnad på olika jordtyper och på vad olika plantor kräver. De flesta sorters krukjord som finns till salu passar bra till dina ...

 • KRUKOR: Olika krukor

  KRUKOR: Olika krukor

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan byggas upp av nästan vilka behållare som helst. Bara de kan inrymma jord, tål vatten och kan dräneras, så att inte plantan drunknar och jorden inte blir sur. Både byggvaruhus, trädgårdscentra och ...

 • KRUKOR: Stångbönor i kruka

  KRUKOR: Stångbönor i kruka

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan även rymma ätbara växter. Och en av Karinas favoriter i den vägen är stångbönor.

 • KRUKOR: Blåst

  KRUKOR: Blåst

  05/10 VIDEO: Kraftig blåst kan vara helt fatal för dina krukor. Välj därför rejäla och tunga modeller, om de ska stå utsatt och blåsigt. Högre och lättare krukor välter nämligen lätt, medan det ska oändligt mycket mer till för att ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss