Cookie- och Sekretesspolicy


Plantering

Det är dags för själva planteringen. Karina har köpt ordentligt med växter som snart ska få utveckla sig på terrassen. Hon börjar med att samplantera flera olika växter. Först gör hon planteringsjorden klar. När Karina planterar häller hon alltid jorden i en behållare och tillsätter ordentligt med vatten.

Under hand blandar hon samman vatten och jord ordentligt med en planteringsspade. De blivande krukväxterna kommer att få en riktig raketstart när hon planterar dem i den fuktiga jorden. Även plantorna ska vattnas ordentligt.

Karina fyller ett fat med vatten och placerar växterna i det. Innan hon sätter ner dem i fatet ser hon efter så att det inte sitter sniglar eller snigelägg på växterna. Sen lossar hon dem försiktigt, ifall rötterna har vridit sig i planteringskrukan.

Växterna får dra i vattnet i en halvtimme innan hon planterar dem. Hon har vänt på krukan i baljan ett par gånger. Den har efter hand mättats med vatten och är nu färdig att plantera i. Det första Karina lägger i krukan är krukskärvor.

Hon placerar noggrant ut dem kring dräneringshålet i krukan så att de hindrar jorden från att rinna ut, men ändå så att vatten kan rinna ut. Det finns också plats för tre små plastkrukor som fyller ut rejält och gör att hon kan spara på planteringsjorden, samtidigt som de hjälper till att lufta upp jorden i krukan.

Slutligen fyller hon på med lecakulor. Och därmed har hon ordnat en bra dränering av krukan. Karina tillsätter en del av den fuktade jorden. Sen putsar hon gulnade blad från den klassiska ljusröda pelargonian innan hon placerar den i krukan.

Pelargonen ska ge samplanteringen lite höjd.Sen kommer den rikligt blommande petunian Million Bells som med sitt klängande växtsätt också passar bra i en ampel. Vid sidan om placerar hon en flerfärgad verbena som byter färg från vit till rosa och har inspirerat det övriga växturvalet i krukan.

Det ger i regel det bästa och vackraste resultatet. Framför pelargonen placeras en vitrosa tvillingsporre som ger samplanteringen en bra botten med sitt lägre växtsätt.Hon finjusterar växternas placering efter hand och fyller på med den fuktiga jorden, samtidigt som hon ser till att alla växter har god jordkontakt.

Karina vill att krukträdgården ska ge ett frodigt uttryck ända från början, så hon ser alltid till att fylla sina krukor ordentligt – hela tiden med ett öga på helhetsintrycket. Överst i krukan lägger hon några krukskärvor som hjälper till att hålla kvar fukten.

Även bark eller sjösten ger samma effekt. Och det kan se riktigt dekorativt ut.Och även om jorden var fuktig från början avrundar hon ändå med en omgång vatten. Nu ska bara plantorna få lov att växa till sig krukan. På samma vis fortsätter Karina att plantera. Kruka för kruka.

Relaterade artiklar

 • KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  06/10 VIDEO: Om du ska nyplantera en kruka kan du i förväg underlätta framtida bevattnig med hjälp av en vattentank. Den här modellen fungerar med hjälp av så kallad kapillärbevattning.

 • KRUKOR: Jord

  KRUKOR: Jord

  06/10 VIDEO: När du ska plantera dina krukor gäller det att vara noga när man väljer jord. Det är stor skillnad på olika jordtyper och på vad olika plantor kräver. De flesta sorters krukjord som finns till salu passar bra till dina ...

 • KRUKOR: Olika krukor

  KRUKOR: Olika krukor

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan byggas upp av nästan vilka behållare som helst. Bara de kan inrymma jord, tål vatten och kan dräneras, så att inte plantan drunknar och jorden inte blir sur. Både byggvaruhus, trädgårdscentra och ...

 • KRUKOR: Stångbönor i kruka

  KRUKOR: Stångbönor i kruka

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan även rymma ätbara växter. Och en av Karinas favoriter i den vägen är stångbönor.

 • KRUKOR: Platsbrist i krukan

  KRUKOR: Platsbrist i krukan

  06/10 VIDEO: Denna städsegröna myrtentry mår inte bra. Den har stått i krukan i flera år och nu ska Karina byta ut den mot en nyinköpt hibiskus. Men bara att få ut den ur krukan visar sig bli en utmaning. Och när den äntligen ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Semester.. GDS hemsida (utlagda artiklar) verkar inte uppdateras..

Kan det stämma att bara en PDF-artikel lagts ...

Skruvdragare

Varför kommer inte min Skruvdragare????

Ångspärr om isoleringen är < 200mm i friggebod?

Läste i artikeln "Ångspärrar för dummies" att ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss