Cookie- och Sekretesspolicy


Övervintring

Framåt hösten, innan frosten sätter in, är det dags att tänka på vilka krukor och plantor som kan klara sig utomhus under vintern. Den här lilla dahlian tål exempelvis inte frost.

Och andra krukor och plantor, som till exempel den stora hibiskusen mitt i bilden, behöver stå ljummet. Karina lyfter bara upp plantan ur krukan. Hon klipper av toppen och placerar den i en liten korg som hon fodrat med spån i botten.

Båda dahliorna får samma behandling innan hon placerar dem frostfritt under vintern. Hibiskusen har tappat bladen för den här säsongen. Den klarar en övervintring bra, bara den kan stå frostfritt. Först klipper Karina ner den en aning. Hon klipper till den jämnt – hela vägen runt och ovanför ett skott.

I den lilla krukan huserar en verbenan . Den klipper hon också ner innan hon ställer in båda krukorna i växthuset. Slutligen får en kruka med mynta gå i ide över vintern vid sidan om de övriga. Den här krukan med rosor är frostsäker. Men för rosornas skull är det en bra idé att packa in krukan ordentligt.

Det blir nämligen snabbt kallt om fötterna för växter i en kruka. Och rosornas rötter föredrar helt klart en ljummen och trevlig vinterdvala. Det är mycket varmare för rötterna i vanlig trädgårdsjord.

Men om du inte kan plantera ut rosorna så kan du hjälpa plantan på traven genom att packa in krukan i isoleringsmaterial, exempelvis rockwool som här. Karina fäster isoleringen med vävtejp för att få den att sitta tätt om krukan. Men det ser inte vidare vackert ut.

Karina packar därför in krukan i ytterligare ett lager. Den här gången döljer hon isoleringen med en kraftig brun papperspåse. Hon fäster påsen med en vanlig genomskinlig tejp. Och därefter ett snöre som hon virar runt hela krukan och papperspåsen, så att den håller ihop det hela ordentligt.

På toppen lägger hon täckbark. Det hjälper till att hålla värmen en kall vinterdag, och ser vackert ut. Nu är rosen i krukan en aning bättre skyddad än tidigare. Men den behöver mer.

Du kan hjälpa den ytterligare genom att placera den under ett uthäng, som till exempel här i vedskjulet. Här kan nu krukan gå vintern till mötes under lite bättre omständigheter än annars.

Relaterade artiklar

 • KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  06/10 VIDEO: Om du ska nyplantera en kruka kan du i förväg underlätta framtida bevattnig med hjälp av en vattentank. Den här modellen fungerar med hjälp av så kallad kapillärbevattning.

 • KRUKOR: Jord

  KRUKOR: Jord

  06/10 VIDEO: När du ska plantera dina krukor gäller det att vara noga när man väljer jord. Det är stor skillnad på olika jordtyper och på vad olika plantor kräver. De flesta sorters krukjord som finns till salu passar bra till dina ...

 • KRUKOR: Olika krukor

  KRUKOR: Olika krukor

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan byggas upp av nästan vilka behållare som helst. Bara de kan inrymma jord, tål vatten och kan dräneras, så att inte plantan drunknar och jorden inte blir sur. Både byggvaruhus, trädgårdscentra och ...

 • KRUKOR: Stångbönor i kruka

  KRUKOR: Stångbönor i kruka

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan även rymma ätbara växter. Och en av Karinas favoriter i den vägen är stångbönor.

 • KRUKOR: Platsbrist i krukan

  KRUKOR: Platsbrist i krukan

  06/10 VIDEO: Denna städsegröna myrtentry mår inte bra. Den har stått i krukan i flera år och nu ska Karina byta ut den mot en nyinköpt hibiskus. Men bara att få ut den ur krukan visar sig bli en utmaning. Och när den äntligen ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss