Cookie- och Sekretesspolicy


Olika krukor

En krukträdgård kan byggas upp av nästan vilka behållare som helst. Bara de kan inrymma jord, tål vatten och kan dräneras, så att inte plantan drunknar och jorden inte blir sur. Både byggvaruhus, trädgårdscentra och varuhus har mängder av varianter att tillgå – och till lika många olika priser.

I det dyrare spektrumet finns de gammaldags stentrågen. De är både vackra och håller nästan för evigt, men de är också mycket tunga. Ger du dig på en sån investering bör du se efter så att det finns dräneringshål.

Det har detta tråg. Men det är inte särskilt djupt, och därför duger det gott till de lättodlade taklökarna, som mår bäst i en torr miljö. Även om det är vackert att se på passar inte ett stentråg in var som helst.

I den här stora krukan finns det däremot djup att ta av. Skulle man fylla den med jord hela vägen upp blir det nästan för mycket. I stället har den lilla alunroten planterats i en plastbytta som vilar på krukans överkant. Då blir det mycket lättare att fylla på med jord.

Även den här stenkrukan med de små figurinerna är uttrycksfull. Här får man planera utifrån vilken stil man vill ha i trädgården. Även om den är snygg passar den knappast in i en modernare och mer minimalistisk trädgård.

Den stora hortensian till vänster i bild har fått växa i en bra stor terrakotta-kruka. Det är ett bra, poröst material som andas och som får en vacker patina med tiden. Terrakotta görs både av rödlera och blålera och man ser nyansskillnaden tydligt, som här.

Några är dekorerade med bårder, andra med blommor. Men kontrollera alltid att det är hål i botten för dräneringen. Men terrakotta är inte ett frostsäkert material, med mindre än att krukan är av en hårdare bränd och därmed dyrare sort. Detta bör du tänka över om du skulle tycka att en sån här pjäs är vacker.

Den är inte lätt att flytta inomhus även om den är vacker. Slutligen kräver terrakottakrukor mycket vatten, eftersom avdunstningen är stor. Vill du spara på vattnet är det bättre att välja glaserade krukor. De tillverkas av lera och glaseras sedan.

Glasyren hjälper till att hålla inne fuktigheten, men å andra sidan andas inte plantorna så bra i såna krukor. Det finns också ett otal träbehållare. De ger ofta ett mer rustikt uttryck. Materialet andas mycket bra. Men när träet är genomfuktat håller det också kvar vattnet på bästa sätt.

Man kan också fodra en träbehållare med plast. Då håller den längre och du kan också vara säker på att rötterna inte torkar ut. Zink och andra metaller är också flitigt använda material till behållare för växter. De kan vara mycket dekorativa och hållbara.

Men placerar man dem i direkt solljus blir det utmärkta värmeledare och man riskerar att bränna eller skålla rötterna. Det är självklart naturligt att man använder någon av sina krukor som växtbehållare.

Såna här jätte-urnor är mycket dekorativa, ensamma eller flera tillsammans om man arrangerar dem så att det ser lite nonchalant ut fast det är väl genomtänkt. Om du vill ha stora krukor, men inte tycker om tunga lerkrukor finns det olika fibermaterial att välja emellan.

Denna stora pjäs väger inte mycket, men den är rymlig och lätt att hantera. Och så är den frostsäker, så du behöver inte flytta in den på vintern. Det finns det å andra sidan också lösningar på.

En sån här platta med hjul både lyfter upp krukan och gör det mycket lättare att flytta den.

Relaterade artiklar

 • KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  06/10 VIDEO: Om du ska nyplantera en kruka kan du i förväg underlätta framtida bevattnig med hjälp av en vattentank. Den här modellen fungerar med hjälp av så kallad kapillärbevattning.

 • KRUKOR: Jord

  KRUKOR: Jord

  06/10 VIDEO: När du ska plantera dina krukor gäller det att vara noga när man väljer jord. Det är stor skillnad på olika jordtyper och på vad olika plantor kräver. De flesta sorters krukjord som finns till salu passar bra till dina ...

 • KRUKOR: Stångbönor i kruka

  KRUKOR: Stångbönor i kruka

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan även rymma ätbara växter. Och en av Karinas favoriter i den vägen är stångbönor.

 • KRUKOR: Platsbrist i krukan

  KRUKOR: Platsbrist i krukan

  06/10 VIDEO: Denna städsegröna myrtentry mår inte bra. Den har stått i krukan i flera år och nu ska Karina byta ut den mot en nyinköpt hibiskus. Men bara att få ut den ur krukan visar sig bli en utmaning. Och när den äntligen ...

 • KRUKOR: Blåst

  KRUKOR: Blåst

  05/10 VIDEO: Kraftig blåst kan vara helt fatal för dina krukor. Välj därför rejäla och tunga modeller, om de ska stå utsatt och blåsigt. Högre och lättare krukor välter nämligen lätt, medan det ska oändligt mycket mer till för att ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss