Cookie- och Sekretesspolicy


Långtidsbevattning av krukor

Om du ska nyplantera en kruka kan du i förväg underlätta framtida bevattnig med hjälp av en vattentank. Den här modellen fungerar med hjälp av så kallad kapillärbevattning.

Först ska du självklart se till att du har en bra och genomvattnad krukjord tillgänglig vid själva planteringen. Och så ska vattentanken monteras ihop. Det är rätt lätt, följ bara den medföljande instruktionen. I mitten finns ett hål som fylls med jord.

Tryck sedan till den helt lätt. Den här jorden kommer framöver att se till att suga upp det vatten som plantan behöver. Fyll sedan krukans botten med lerskärvor, lecakulor eller liknande för att dränera – kontrollera också att krukan har ett dräneringshål. Placera sedan vattentanken i krukans botten.

Fyll därefter krukan med planteringsjord och se till att jorden sluter tätt intill vattentanken. Därpå kan du placera de plantor du vill ha i krukan.I den här krukan ska det planteras flera växter, så Karina ser till att man lätt kommer åt påfyllningsröret.

Det är här man i framtiden ska fylla på vatten i tanken. Är röret för långt kan det kapas. Är det för kort kan man lägga mer dräneringsmaterial under tanken. När röret är lagom långt och sitter där det ska kan resten av krukan planteras.

Som tumregel bör det inte vara mer än 15 cm mellan vattentankens översida och växternas rötter om man vill vara säker på att de ska få tillräckligt med vatten.

Vattentanken finns att få i olika storlekar och ju större tank som får plats i krukan, desto lättare blir det att sköta bevattningen framöver. Var uppmärksam på att rötterna behöver få plats också.

Relaterade artiklar

 • KRUKOR: Jord

  KRUKOR: Jord

  06/10 VIDEO: När du ska plantera dina krukor gäller det att vara noga när man väljer jord. Det är stor skillnad på olika jordtyper och på vad olika plantor kräver. De flesta sorters krukjord som finns till salu passar bra till dina ...

 • KRUKOR: Olika krukor

  KRUKOR: Olika krukor

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan byggas upp av nästan vilka behållare som helst. Bara de kan inrymma jord, tål vatten och kan dräneras, så att inte plantan drunknar och jorden inte blir sur. Både byggvaruhus, trädgårdscentra och ...

 • KRUKOR: Stångbönor i kruka

  KRUKOR: Stångbönor i kruka

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan även rymma ätbara växter. Och en av Karinas favoriter i den vägen är stångbönor.

 • KRUKOR: Platsbrist i krukan

  KRUKOR: Platsbrist i krukan

  06/10 VIDEO: Denna städsegröna myrtentry mår inte bra. Den har stått i krukan i flera år och nu ska Karina byta ut den mot en nyinköpt hibiskus. Men bara att få ut den ur krukan visar sig bli en utmaning. Och när den äntligen ...

 • KRUKOR: Blåst

  KRUKOR: Blåst

  05/10 VIDEO: Kraftig blåst kan vara helt fatal för dina krukor. Välj därför rejäla och tunga modeller, om de ska stå utsatt och blåsigt. Högre och lättare krukor välter nämligen lätt, medan det ska oändligt mycket mer till för att ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss