Cookie- och Sekretesspolicy


Jord

När du ska plantera dina krukor gäller det att vara noga när man väljer jord. Det är stor skillnad på olika jordtyper och på vad olika plantor kräver. De flesta sorters krukjord som finns till salu passar bra till dina krukväxter. Men det är ändå stor skillnad på både pris och egenskaper.

Här syns ett litet urval av några olika sorters jord – från den grövre torvmullen till den mer kompakta trädgårdsjorden. Detta är vanlig torv, som ger jorden struktur. Den är utblandad med Perlite, ett granulat av vulkanisk sten, som hjälper till att hålla fukten.

Perlite kan ersätta upp till 30 procent av jorden i en kruka och passar bra till större krukor, som annars är svåra att flytta runt. Framför den syns en torvblandning som innehåller små vita kulor som omvandlas till en fuktbevarande gelé.

När de små vita kulorna fuktas sväller de upp, som här. Den här jorden är färdigblandad och särskilt avpassad till rosor. Den innehåller små granulat av lera, som är riktigt bra för att hålla kvar vatten i krukan. Slutligen en färdigköpt krukjord.

Den här jorden är uppblandad med pyttesmå lecakulor, som bidrar till dräneringen av krukan. Jorden i den här spannen är helt vanlig trädgårdsjord. Även om den är bra i trädgården passar den dåligt till krukodling. Den är för finfördelad och kompakt.

Vattnet har svårt att rinna igenom krukan och rötterna får svårt att andas. Dessutom innehåller den säkert mängder av ogräsfrön, som snabbt börjar gro.Lämna trädgårdsjorden i trädgården och köp riktig krukjord, som passar för ändamålet. Det ger helt klart bäst resultat i krukorna.

Relaterade artiklar

 • KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  06/10 VIDEO: Om du ska nyplantera en kruka kan du i förväg underlätta framtida bevattnig med hjälp av en vattentank. Den här modellen fungerar med hjälp av så kallad kapillärbevattning.

 • KRUKOR: Olika krukor

  KRUKOR: Olika krukor

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan byggas upp av nästan vilka behållare som helst. Bara de kan inrymma jord, tål vatten och kan dräneras, så att inte plantan drunknar och jorden inte blir sur. Både byggvaruhus, trädgårdscentra och ...

 • KRUKOR: Stångbönor i kruka

  KRUKOR: Stångbönor i kruka

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan även rymma ätbara växter. Och en av Karinas favoriter i den vägen är stångbönor.

 • KRUKOR: Platsbrist i krukan

  KRUKOR: Platsbrist i krukan

  06/10 VIDEO: Denna städsegröna myrtentry mår inte bra. Den har stått i krukan i flera år och nu ska Karina byta ut den mot en nyinköpt hibiskus. Men bara att få ut den ur krukan visar sig bli en utmaning. Och när den äntligen ...

 • KRUKOR: Blåst

  KRUKOR: Blåst

  05/10 VIDEO: Kraftig blåst kan vara helt fatal för dina krukor. Välj därför rejäla och tunga modeller, om de ska stå utsatt och blåsigt. Högre och lättare krukor välter nämligen lätt, medan det ska oändligt mycket mer till för att ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss