Cookie- och Sekretesspolicy


Gödning

Om du vill att din krukträdgård ska vara vacker och fyllig måste du gödsla den med jämna mellanrum. I motsats till de växter som står på friland i trädgården kan inte krukväxternas rötter leta sig neråt längre än till krukans botten för att hitta näring.

Det finns ett stort urval av gödselmedel på marknaden. De ger bra näring till i princip alla växter, men de fungerar lite olika. Kulorna och tabletterna till vänster i bild är långsamverkande gödselmedel som släpper ifrån sig näringsämnen under lång tid.

Följ doseringsanvisningarna på paketet. Använder du något av de långtidsverkande medlen behöver du bara tillföra näring en gång under säsongen. De verkar i upp till fem-sex månader – alltså genom hela växtsäsongen. Lägg helst tabletterna på växtens skuggsida.

Det ger en jämnare avsöndringsprocess. Temperaturen är nämligen avgörande för hur mycket näring tabletten ger ifrån sig. Blommorna tar bara upp så mycket näring som de behöver från tabletterna. Det är lite annorlunda med olika sorters flytande gödselmedel. Samtliga ska blandas ut i vatten.

Det är viktigt att inte överdosera det flytande gödselmedlet i förhållande till mängden vatten, utan man ska hålla sig till de angivna blandningsförhållandena. Flytande gödsel finns både som konstgödsel (NPK) och organisk gödsel framställd av djurspillning.

Den senare är godkänd för ekologisk odling och är det självklara valet om man till exempel ska odla örter eller andra ätliga grödor i krukträdgården. Man kan också köpa blandningar som utöver näring också innehåller ingredienser som bidrar till att hålla fuktigheten.

När blandningen löses i vatten får den en geléartad konsistens. Skulle du komma över några brännässlor kan du göra en egen bra flytande gödsel. Kom ihåg att använda handskar och så bara plocka på. Nässlorna läggs i en spann med vatten och får dra i några dagar.

Det frigörs mängder av kväve, som krukväxterna senare kan få nytta av. Även nässelvattnet ska förtunnas – normalt i förhållandet 1:10. Men när du använder det till krukväxter ska du vara extra noga med att blandningen inte blir för stark.

Gödslar du för mycket kommer näringsämnena bara att anrikas i jorden. Det har rötterna ingen nytta av. Ett allmänt råd är att gödsla lite men ofta. Ifall du inte använder långtisdsverkande gödningsmedel.

Större mängder gödsel åt gången sveder rötterna och kan göra mer skada än nytta. Vilken typ av gödsel du bör välja beror på dina egna rutiner, samt tycke och smak.

Relaterade artiklar

 • KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  06/10 VIDEO: Om du ska nyplantera en kruka kan du i förväg underlätta framtida bevattnig med hjälp av en vattentank. Den här modellen fungerar med hjälp av så kallad kapillärbevattning.

 • KRUKOR: Jord

  KRUKOR: Jord

  06/10 VIDEO: När du ska plantera dina krukor gäller det att vara noga när man väljer jord. Det är stor skillnad på olika jordtyper och på vad olika plantor kräver. De flesta sorters krukjord som finns till salu passar bra till dina ...

 • KRUKOR: Olika krukor

  KRUKOR: Olika krukor

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan byggas upp av nästan vilka behållare som helst. Bara de kan inrymma jord, tål vatten och kan dräneras, så att inte plantan drunknar och jorden inte blir sur. Både byggvaruhus, trädgårdscentra och ...

 • KRUKOR: Stångbönor i kruka

  KRUKOR: Stångbönor i kruka

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan även rymma ätbara växter. Och en av Karinas favoriter i den vägen är stångbönor.

 • KRUKOR: Platsbrist i krukan

  KRUKOR: Platsbrist i krukan

  06/10 VIDEO: Denna städsegröna myrtentry mår inte bra. Den har stått i krukan i flera år och nu ska Karina byta ut den mot en nyinköpt hibiskus. Men bara att få ut den ur krukan visar sig bli en utmaning. Och när den äntligen ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Semester.. GDS hemsida (utlagda artiklar) verkar inte uppdateras..

Kan det stämma att bara en PDF-artikel lagts ...

Skruvdragare

Varför kommer inte min Skruvdragare????

Ångspärr om isoleringen är < 200mm i friggebod?

Läste i artikeln "Ångspärrar för dummies" att ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss