Cookie- och Sekretesspolicy


Frostskador

Man ser knappt att den här vissna pinnen en gång var en frodig planta. Men för bara ett år sen, när den var nyinköpt, såg den ut så här. Den har fått stå ovattnad i ett ouppvärmt skjul under vintern. Och det har varit så kallt att fuchsian frusit ihjäl.

Så här års borde fuchsian ha utvecklat blad, som den här hortensian. Men i krukan står grenarna bara. Grenarna är dessutom torra och spröda och knäcks lätt. Den tunna zinkkrukan har inte lyckats isolera rötterna ordentligt .

Karina undersöker rötterna för att se om det finns minsta liv kvar i plantan. Och det ser inte helt hopplöst ut. När hon skrapar på rötterna ser hon att de är vita, så med en rejäl första hjälpen-insats kanske fuchsian fortfarande kan räddas.

Hon tömmer krukan på det mesta av jorden och planterar om den lidande fuchsian. Hon lägger på ny jord överst och vattnar igenom den ordentligt. Och så rundar hon av med att klippa ner plantan helt. Allt som verkar visset och dött ska avlägsnas.

Sen finns det inte mycket mer hon kan göra den här omgången. Bara tiden kommer att utvisa om fuchsian skjuter nya skott. Det är inte bara plantorna som kan ta skada av frosten.

De här terrakottakrukorna har exempelvis stått oskyddade utomhus under en vinter eller två. Och då hände detta. Krukorna har börjat upplösas och smulas lätt sönder. Terrakottakrukor mår inte bra av att stå oskyddade utomhus på vintern.

Antingen får man packa in dem i skyddande material, eller så bör de tömmas och magasineras under ett takutsprång eller i alla fall någorlunda skyddat. Men även om de här krukorna ser sorgliga ut har de ett visst värde.

Lerskärvor är bra att lägga i botten på andra krukor när Karina framöver vill ordna god dränering till andra växter. Så hon slår bara sönder krukorna ännu mer. Och får gott om nya skärvor till kommande krukprojekt.

Relaterade artiklar

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss