Cookie- och Sekretesspolicy


Frostskador

Man ser knappt att den här vissna pinnen en gång var en frodig planta. Men för bara ett år sen, när den var nyinköpt, såg den ut så här. Den har fått stå ovattnad i ett ouppvärmt skjul under vintern. Och det har varit så kallt att fuchsian frusit ihjäl.

Så här års borde fuchsian ha utvecklat blad, som den här hortensian. Men i krukan står grenarna bara. Grenarna är dessutom torra och spröda och knäcks lätt. Den tunna zinkkrukan har inte lyckats isolera rötterna ordentligt .

Karina undersöker rötterna för att se om det finns minsta liv kvar i plantan. Och det ser inte helt hopplöst ut. När hon skrapar på rötterna ser hon att de är vita, så med en rejäl första hjälpen-insats kanske fuchsian fortfarande kan räddas.

Hon tömmer krukan på det mesta av jorden och planterar om den lidande fuchsian. Hon lägger på ny jord överst och vattnar igenom den ordentligt. Och så rundar hon av med att klippa ner plantan helt. Allt som verkar visset och dött ska avlägsnas.

Sen finns det inte mycket mer hon kan göra den här omgången. Bara tiden kommer att utvisa om fuchsian skjuter nya skott. Det är inte bara plantorna som kan ta skada av frosten.

De här terrakottakrukorna har exempelvis stått oskyddade utomhus under en vinter eller två. Och då hände detta. Krukorna har börjat upplösas och smulas lätt sönder. Terrakottakrukor mår inte bra av att stå oskyddade utomhus på vintern.

Antingen får man packa in dem i skyddande material, eller så bör de tömmas och magasineras under ett takutsprång eller i alla fall någorlunda skyddat. Men även om de här krukorna ser sorgliga ut har de ett visst värde.

Lerskärvor är bra att lägga i botten på andra krukor när Karina framöver vill ordna god dränering till andra växter. Så hon slår bara sönder krukorna ännu mer. Och får gott om nya skärvor till kommande krukprojekt.

Relaterade artiklar

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  06/10 VIDEO: Plattor och stenar ligger på plats och Jane har kommit för att visa Jesper hur hon tänkt sig att växterna ska planteras. De går igenom planteringsplanerna tills de är överens om var växterna ska placeras i rabatterna.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  06/10 VIDEO: När du ska till att välja plantor rekommenderar trädgårdsarkitekten att du läser på. Antingen i vanliga trädgårdsböcker eller på Internet, eller bägge delar.

 • KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  06/10 VIDEO: Om du ska nyplantera en kruka kan du i förväg underlätta framtida bevattnig med hjälp av en vattentank. Den här modellen fungerar med hjälp av så kallad kapillärbevattning.

 • KRUKOR: Jord

  KRUKOR: Jord

  06/10 VIDEO: När du ska plantera dina krukor gäller det att vara noga när man väljer jord. Det är stor skillnad på olika jordtyper och på vad olika plantor kräver. De flesta sorters krukjord som finns till salu passar bra till dina ...

 • KRUKOR: Olika krukor

  KRUKOR: Olika krukor

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan byggas upp av nästan vilka behållare som helst. Bara de kan inrymma jord, tål vatten och kan dräneras, så att inte plantan drunknar och jorden inte blir sur. Både byggvaruhus, trädgårdscentra och ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss