Cookie- och Sekretesspolicy


Förberedelser

I Karinas trädgård står det krukor på terrassen året runt. Hon har flera städsegröna växter som tål att stå utomhus även under vintern. De städsegröna plantorna återkommer i hennes krukträdgård år efter år, medan de övriga växterna byts ut vartefter säsongerna avlöser varandra. Under våren, när risken för nattfrost är över, är det dags för en rejäl uppröjning, får att göra klart för det här årets flor av nya växter till krukträdgården på terrassen.

En planta från i fjor har bara delvis klarat sig. Den ska delas. Men först sorterar hon upp det som finns i krukan – krukskärvor som hjälpt till med dräneringen och en upp och nervänd plastkruka som fungerat som fyllning för att spara på planteringsjorden. Hon tar undan de gröna delarna och slänger de vissna.

De gröna placeras i en ny kruka. Krukan borstar hon av invändigt och vänder sedan på den för att även ge botten en omgång med borsten. Det är många små krukor att gå igenom. De ska tömmas, skakas, borstas och sorteras. Och här måste rensas ogräs, så att de planterade växterna får växa ensamma i krukorna.

Så fortsätter vårrengöringen av krukorna, tills hela beståndet är genomgånget och sorterat. Nu när den är tömd får också den gamla trädgårdsbänken en omgång med kvasten. Karina samlar krukorna som ännu har växter i sig i skuggan.

Vid sidan m står alla de tomma krukorna, och lådor, baljor och liknande så att terrassen kan rengöras. Sen är det dags att städa. Det har samlats en del skräp under vintern. Man ser tydligt var ogräset har slagit rot.Det värsta skräpet krattar Karina bort från gräset. Och sen gäller det att få bort ogräset mellan stenarna.

Till slut är terrassen redo att åter ta emot krukorna. Men först rengör hon alla tomma krukor ordentligt i tvättbaljan. Då kan Karina vara säker på att både spindelväv, smådjur och eventuella sjukdomsbakterier från tidigare försvinner. Och den blivande krukträdgården får en bättre start.

Här är det en snigel som funnit sig tillrätta. Den tvättar hon bort. Vattnet blir efterhand riktigt smutsigt. Det får rabatten glädje av. Nu ska baljan användas för blötläggning av en stor terrakottakruka.

När krukan är riktigt genomfuktad håller den också vattnet bättre åt de plantor som inom kort ska flytta in. Det enda Karina har kvar att göra nu är att slänga resterna av den gamla krukträdgården på komposten.

Relaterade artiklar

 • KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  06/10 VIDEO: Om du ska nyplantera en kruka kan du i förväg underlätta framtida bevattnig med hjälp av en vattentank. Den här modellen fungerar med hjälp av så kallad kapillärbevattning.

 • KRUKOR: Jord

  KRUKOR: Jord

  06/10 VIDEO: När du ska plantera dina krukor gäller det att vara noga när man väljer jord. Det är stor skillnad på olika jordtyper och på vad olika plantor kräver. De flesta sorters krukjord som finns till salu passar bra till dina ...

 • KRUKOR: Olika krukor

  KRUKOR: Olika krukor

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan byggas upp av nästan vilka behållare som helst. Bara de kan inrymma jord, tål vatten och kan dräneras, så att inte plantan drunknar och jorden inte blir sur. Både byggvaruhus, trädgårdscentra och ...

 • KRUKOR: Stångbönor i kruka

  KRUKOR: Stångbönor i kruka

  06/10 VIDEO: En krukträdgård kan även rymma ätbara växter. Och en av Karinas favoriter i den vägen är stångbönor.

 • KRUKOR: Platsbrist i krukan

  KRUKOR: Platsbrist i krukan

  06/10 VIDEO: Denna städsegröna myrtentry mår inte bra. Den har stått i krukan i flera år och nu ska Karina byta ut den mot en nyinköpt hibiskus. Men bara att få ut den ur krukan visar sig bli en utmaning. Och när den äntligen ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss