Cookie- och Sekretesspolicy


Binda upp med pil

Krukträdgården får ett riktigt lyft om du använder naturmaterial för att exempelvis binda upp klängväxter. Ett av Karinas favoritmaterial för uppbindning är pil. Och det är ett material som är lätt att arbeta med, bara grenarna är ordentligt uppblötta innan du börjar.

Om man ska fläta en kula ska pilkvisten först formas till en cirkel. Måtta ut hur stor cirkeln ska vara i förhållande till den kruka där den ska användas. Gör sammanlagt fyra cirklar med samma diameter. När du sedan samlar dem till en kula börjar projektet ta form.

Bind därpå ihop tre av ringarna med ett snöre – i både topp och botten – längs samma axel. När båda snörena sitter fast ordentligt monteras den fjärde cirkeln. Den trycker man över de andra cirklarna, men på andra ledden – som ekvatorn på en jordglob.

Bind eventuellt fast även den med lite snöre, så blir det lättare att hålla formen medan du flätar in fler pilkvistar. Därmed är skelettet till kulan klart. Och du kan fortsätta med att fläta kvistar kors och tvärs. Fläta in kvistarna ganska oregelbundet, så att kulan får ett rustikt utseende, nästan som ett fågelbo.

Du kan göra en tätare eller glesare kula, allt efter vad du ska ha den till, och vilket uttryck du vill att den ska ge. När du fått den form du vill ha är det bara att ta bort snörena. Kulan lär hålla ihop bra på egen hand. Nu är kulan klar och den inköpta klematisen ska planteras i krukan.

De stöttande bambupinnarna behövs inte längre, när växten ska klättra i kulan, så dem kan du ta bort. Klematisen har redan börjat sno ihop sig. Man får lossa stänglarna lite från varandra så att det blir lättare att binda upp dem.

När klematisen planterats trycker Karina ner ännu några pilkvistar i krukan – runt om kulan. De fungerar som hållare åt kulan, så att den lyfts upp och närmast svävar ovanför krukan. Sedan kan du, med hjälp lite tålamod, fläta plantan genom pilkvistarna.

Fördela den så jämnt som möjligt, så att den själv kan klättra vidare upp i kulan. Här rundar Karina av med att fläta ett par pilringar runt om stativet som håller kulan på plats. Då blir hon säker på att den inte råkar blåsa iväg.

Nu är krukarrangemanget med pilkulan färdigt. Klematisen ska bara få lov att växa sig allt större. Inom kort kommer den fylla ut kulan..

Relaterade artiklar

 • KRUKOR: Binda upp med pil

  KRUKOR: Binda upp med pil

  05/10 VIDEO: Krukträdgården får ett riktigt lyft om du använder naturmaterial för att exempelvis binda upp klängväxter. Ett av Karinas favoritmaterial för uppbindning är pil. Och det är ett material som är lätt att arbeta med, bara ...

 • 12 TIPS: Lyckas med att plantera!

  12 TIPS: Lyckas med att plantera!

  29/03 Våren är här och det är dags att plantera. Men vet du vilka fällor du MÅSTE undvika när du planterar träd och buskar? Följ 12 tips från vår trädgårdsexpert.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 3: Planteringspåsar, jord & näring

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 3: Planteringspåsar, jord & näring

  21/11 VIDEO: När det gäller växterna som ska ner i dammen finns det flera produkter i handeln att välja på. Sådana här planteringskorgar är mycket vanliga i de flesta trädgårdsdammar.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Dela och förnya dammens växter

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Dela och förnya dammens växter

  21/11 VIDEO: Som många andra växter i trädgården mår också dammväxterna bra av att bli delade och förnyade då och då.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 1: Värme

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 1: Värme

  14/11 VIDEO: Om dina fiskar ska trivas i din trädgårdsdamm är det viktigt att vattnet inte är för varmt. För höga temperaturer kan gynna algväxt och förstöra den biologiska balansen i dammen.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss