Cookie- och Sekretesspolicy


Så avlägsnar du löss

Kronärtskockan har efter en torr försommar invaderats av bladlus. Särskilt under bladen sitter stora klungor av svarta löss. Lössen kan också vara gulaktiga, grönaktiga eller rödaktiga.

Löss är svåra att undvika. De övervintrar som ägg, som kläcks när den första vårvärmen kommer. I varma perioder kan lössen föröka sig närmast explosionsartat.

Då klarar nyttodjur som lever av löss, till exempel nyckelpigan och deras hungriga larver, inte uppgiften på egen hand. Massiva angrepp av bladlus kan förstöra plantan. Därför bör du försöka bli av med lössen.

Mette väljer att få bukt med lössen genom att använda insektssåpa. På köpet tar såpan också bort andra små insekter. Om det bara är några få löss på plantan, är det kanske inte ens nödvändigt med såpa.

Försök istället att mosa lössen med fingrarna, placera ut nyckelpigor på de lusiga plantorna – eller fatta vattenslangen och skölj av lössen med vanligt kranvatten. Använd aldrig insektssåpan medan solen skiner. Då sveds bladen.

Gör det efter solnedgången – eller en mulen dag.Se till att komma åt ordentligt inne vid bladfästena – och kom även ihåg bladens undersida. Insektssåpa finns att köpa färdigblandad, men du kan också göra den själv.

Lössens exkrementer är sockerhaltiga och känns feta, om man stryker över området med händerna. Till vardags brukar exkrementerna kallas honungsdagg.

Denna gång är angreppet inte så omfattande. Det är dessutom regn i sikte, så Mette väljer att bara ta bort lössen för hand.

Relaterade artiklar

 • ROSOR: Rosenstrit

  ROSOR: Rosenstrit

  26/09 VIDEO: Klängrosen ”Maigold” vid husväggen har fått objudna gäster. Det har angripits av rosenstrit. Man ser tydligt på bladen att rosen är angripen. Bladen fylls av små vita fläckar. Först längs bladnerverna, sedan över hela ytan.

 • ROSOR: Bladlöss

  ROSOR: Bladlöss

  26/09 VIDEO: När det är torrt och varmt ute är risken för bladlusangrepp som störst. Lössen är inte svåra att se och man kan bekämpa dem med både vatten och såplösning. Lössen samlas ofta i stora kolonier runt blomknopparna – eller ...

 • PERENNER:Slippa bladlöss

  PERENNER:Slippa bladlöss

  26/09 VIDEO: Även om perenner normalt är friska och starka växter som klarar sig på egen hand, drabbas många av dem av bladlöss – särskilt under torrperioder. Bladlöss kan bekämpas på flera sätt. Det enklaste är att bespruta de ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  06/10 VIDEO: Plattor och stenar ligger på plats och Jane har kommit för att visa Jesper hur hon tänkt sig att växterna ska planteras. De går igenom planteringsplanerna tills de är överens om var växterna ska placeras i rabatterna.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  06/10 VIDEO: När du ska till att välja plantor rekommenderar trädgårdsarkitekten att du läser på. Antingen i vanliga trädgårdsböcker eller på Internet, eller bägge delar.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss