Cookie- och Sekretesspolicy


Så avlägsnar du löss

Kronärtskockan har efter en torr försommar invaderats av bladlus. Särskilt under bladen sitter stora klungor av svarta löss. Lössen kan också vara gulaktiga, grönaktiga eller rödaktiga.

Löss är svåra att undvika. De övervintrar som ägg, som kläcks när den första vårvärmen kommer. I varma perioder kan lössen föröka sig närmast explosionsartat.

Då klarar nyttodjur som lever av löss, till exempel nyckelpigan och deras hungriga larver, inte uppgiften på egen hand. Massiva angrepp av bladlus kan förstöra plantan. Därför bör du försöka bli av med lössen.

Mette väljer att få bukt med lössen genom att använda insektssåpa. På köpet tar såpan också bort andra små insekter. Om det bara är några få löss på plantan, är det kanske inte ens nödvändigt med såpa.

Försök istället att mosa lössen med fingrarna, placera ut nyckelpigor på de lusiga plantorna – eller fatta vattenslangen och skölj av lössen med vanligt kranvatten. Använd aldrig insektssåpan medan solen skiner. Då sveds bladen.

Gör det efter solnedgången – eller en mulen dag.Se till att komma åt ordentligt inne vid bladfästena – och kom även ihåg bladens undersida. Insektssåpa finns att köpa färdigblandad, men du kan också göra den själv.

Lössens exkrementer är sockerhaltiga och känns feta, om man stryker över området med händerna. Till vardags brukar exkrementerna kallas honungsdagg.

Denna gång är angreppet inte så omfattande. Det är dessutom regn i sikte, så Mette väljer att bara ta bort lössen för hand.

Relaterade artiklar

 • KLÄTTERVÄXTER: Sköldlöss

  KLÄTTERVÄXTER: Sköldlöss

  11/11 VIDEO: Den här städsegröna klematisen (Clematis armandii) växer i Janes vinterträdgård. Den är inte så hårdför utomhus på våra breddgrader men i en frostfri vinterträdgård eller i ett växthus trivs den bra.

 • BLOMSTERRABATT: Minerarflugor

  BLOMSTERRABATT: Minerarflugor

  02/11 VIDEO: Ett vitt mönster som närmast ser ut som små gångar på växternas gröna blad är ofta ett tecken på minerarflugor. De slingrande, vita spåren är gångar i bladmassan som minerarflugornas larver gör.

 • BLOMSTERRABATT: Öronvivlar

  BLOMSTERRABATT: Öronvivlar

  02/11 VIDEO: Om det ser ut som om en biljettkonduktör har tittat förbi och klippt i dina rhododendronblad har du förmodligen fått besök av öronvivlar. Vivlarna lever av bladen. De kan också börja angripa andra växter och även träd ...

 • VÄXTHUS: Spinnkvalster

  VÄXTHUS: Spinnkvalster

  31/10 VIDEO: Ett stort och ofta återkommande problem i drivhus är spinnkvalster. Spinnkvalster är mycket små – mindre än 1 mm långa – och de kan variera i färg, från ljusgula och gröna till knallröda i slutet av sommaren. Kvalstren ...

 • VÄXTHUS: Sniglar

  VÄXTHUS: Sniglar

  31/10 VIDEO: Även om det är lätt att stänga dörren till växthuset är det under större delen av säsongen bättre att låta den stå öppen för att vara säker på att ha bra luftcirkulation och rätt temperatur. Men när både dörr och ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Semester.. GDS hemsida (utlagda artiklar) verkar inte uppdateras..

Kan det stämma att bara en PDF-artikel lagts ...

Skruvdragare

Varför kommer inte min Skruvdragare????

Ångspärr om isoleringen är < 200mm i friggebod?

Läste i artikeln "Ångspärrar för dummies" att ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss