Cookie- och Sekretesspolicy


Välj rätt växter

Frökatalogerna bågnar av alla möjliga sorters fina grödor. Det är lätt att låta sig inspireras, men det är bäst att ta sig en ordentlig, och realistisk, fundering innan man går igång.

När du under vintern börjar planera årets grödor i köksträdgården är det en smaksak vad du väljer. Några är galna i squash, andra älskar brysselkål och åter andra kan inte leva utan en bukett av olika salladssorter att välja från.

Utrymmet spelar också stor roll. Vissa grödor, som exempelvis pumpor och gurkor kräver mycket plats, medan rädisor kan odlas i en liten kruka. Men det är stora skillnader i hur mycket kraft du behöver lägga på att odla din köksträdgård.

Morötter är goda och sprängfulla med vitaminer. Men det kan vara svårt att driva upp dem ordentligt och att undvika angrepp från skadedjur. Samma sak gäller kål. Här är det kålfjärilens larver som är det största hotet.

Med andra ord är det en mängd utmaningar, och både vänner och fiender som du måste lära känna närmare innan det blir riktigt roligt. Börja med de lätta grönsakerna om du är nybörjare. Till exempel potatis, lök och squash.

En faktor är dina smaklökar, en annan är skördetiderna. Man kan odla många olika grödor på samma markbit i trädgården om man planerar odlingen ordentligt. Mette väljer exempelvis att först odla potatis i den här rabatten. När de är skördade sår hon i stället ärtor.

Då får hon både glädjen över de första hemmaodlade potatisarna, och kan senare njuta spröda, gröna ärtor. Genom att byta grödor får man också det för jorden nödvändiga växelbruket.

Mette har gott om plats i sin köksträdgård. Därför väljer hon flera olika kål- och salladssorter. Men också flera olika sorters bönor. Det ska också finnas morötter i flera av regnbågens färger, samma gäller betorna.

I de mindre högbäddarna planteras olika sorters kryddörter, och runt cirkeln mitt i örtträdgården placerar Mette olika sorters ätbara blommor. Det blir också plats för både lök, purjolök, selleri, palsternacka, rotpersilja och fänkål, förutom flera olika kryddörter, som dill, basilika, persilja och gräslök.

Medan Mette bläddrar igenom frökatalogerna noterar hon vad hon vill ha. Hon har fortfarande kvar frön från förra säsongen, och dem går hon också igenom.

Några kan fortfarande användas, medan andra har blivit för gamla. Med lite planering kan även du få ut ännu mer av din köksträdgård, vare sig den är stor eller liten.

Relaterade artiklar

 • EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Växtavkok

  EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Växtavkok

  05/10 VIDEO: Redan under den tidiga våren är Maren ute och jagar brännässlor. Hon ska använda dem för att tillverka sitt eget gödselvatten för att använda i trädgården senare.

 • EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Svampsjukdomar

  EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Svampsjukdomar

  04/10 VIDEO: Den ekologiska trädgården angrips självklart också av olika svampsjukdomar. Det händer särskilt grönsakerna i köksträdgården, som fått stå värd för svampsporerna.

 • Bygg en läcker högbedd på hjul

  Bygg en läcker högbedd på hjul

  28/04 Drömmer du om en liten köksträdgård med färska örter? Läs vidare, så visar vi dig hur du bygger en högbädd som är perfekt för ändamålet.

  Svårighet 2/4
 • 12 TIPS: Lyckas med att plantera!

  12 TIPS: Lyckas med att plantera!

  29/03 Våren är här och det är dags att plantera. Men vet du vilka fällor du MÅSTE undvika när du planterar träd och buskar? Följ 12 tips från vår trädgårdsexpert.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 3: Planteringspåsar, jord & näring

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 3: Planteringspåsar, jord & näring

  21/11 VIDEO: När det gäller växterna som ska ner i dammen finns det flera produkter i handeln att välja på. Sådana här planteringskorgar är mycket vanliga i de flesta trädgårdsdammar.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss