Cookie- och Sekretesspolicy


Växtsätt

För att ha framgång med trädgårdens klätterväxter är det avgörande att du redan från början har i åtanke hur de olika plantorna klättrar. De ska alla ha något att växa på, men vad det ska vara avhänger helt av deras växtsätt och man måste ta hänsyn till det.

Några klätterväxter har häftrötter och fäster själva medan andra ska någon slags stöd eller annat att klättra på. Och det är viktigt vad du väljer. Murgrönan bildar till exempel häftrötter som med tiden effektivt håller plantan på plats.

Rosor använder i första hand sina taggar att klättra med. Men taggarna ska naturligtvis ha något de kan gripa tag i. När klätterrosen har växt sig hög kan den vila på exempelvis en hylla som här.

Frodigheten är överväldigande när rosen elegant breder ut sig över hyllan och ramar in uthuset. Du kan hjälpa klätterrosen på vägen genom att plantera den mot ett stöd. Här bildar en rad med bågar en romantisk rosentunnel. Rosenplantorna är fästa vid bågarna på olika sätt.

På några ställen har en tjock, plastbelagd tråd använts. På andra ställen är det olika sorters krokar som håller samman härligheten. Här finns också oxbär (Cotoneaster) spaljérad på husets fasad.

Den klättrar inte av sig själv så här har man använt små metallkrokar för att hålla den på plats. Men det finns också lodräta trådar som kan stödja plantan så att den når högt upp. Oxbär kan inte hålla fast av sig själv så här måste man hjälpa plantan.

Klematisen vecklar däremot sina bladstjälkar runt allt den kommer i närheten av. Man måste bara komma ihåg att de späda bladstjälkarna inte kan slingra sig omkring tjocka stammar om man inte hjälper till lite.

Här är stolpen täckt med hönsnät som klematisplantan kan få fäste i. Och när du väl gjort det här förarbetet klarar plantan i stort sett resten själv.

Relaterade artiklar

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Ventilation av luftspalt mellan väggar?

Jag ska bygga in en carport som binder samman ...

Betongprimer?

Betongprimerns funktion är åtminstone delvis ...

Timmerstuga

Har en äldre timmerstuga där timret verkar ha ...

Isolering av stenkällare

Har ett hus i Bohuslän med typisk stengrund. ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss