Cookie- och Sekretesspolicy


Växtplan

I den här trädgården ska Jane anlägga en pergola som det ska växa blåregn på. Växterna ska med tiden fungera som en grönskande häck som skärmar av lite för insyn i trädgården.

Blåregn kan inte hålla sig uppe själv så den behöver något att klättra på. Därför ska göras en överbyggnad med överliggare på det redan existerande planket. Redan på ritbordet är det viktigt att ta med i beräkningarna vad det är för en planta som ska växa här.

Både för att klätterväxter utvecklas på olika sätt – och för att det är stor skillnad på hur tunga de blir när de fått några år på nacken. Ett blåregn slingrar sig uppåt med stammen.

Den växer kraftigt och blir förhållandevis tung. Därför behöver den en gedigen konstruktion som kan bära ganska mycket vikt, men det behövs också något som är mindre i tjocklek än stolparna som blåregnet till att börja med kan slingra sin stam omkring.

Jane har ett foto som utgångspunkt när hon sätter igång med växtplanen. Pergolan ska följa det planket som går från hörnet på huset ner i en 90-gradig vinkel mot ett cykelskjul. De stolpar som redan stödjer planket ska förlängas på höjden.

Det kan till exempel göras genom att man sågar till en profil så att den existerande stolpen kan sammanfogas med ett nytt stolpstycke. När man sedan både limmar och skruvar ihop dem får man en mycket hållbar fog.

Ovanpå de förlängda stolparna ska det monteras en överliggare som är lite smalare än stolparna. Det gör att helhetsintrycket blir elegantare. Under överliggaren och på insidan av stolparna på varje sida ska det monteras en tjock stålvajer.

Den ska sitta på minst 5 centimeters avstånd från trästolparna. Det är runt den vajern blåregnet ska slingra sin stam. När växtplanen är klar är det inte så svårt att sätta igång med pergolan.

Relaterade artiklar

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss