Cookie- och Sekretesspolicy


Sköldlöss

Den här städsegröna klematisen (Clematis armandii) växer i Janes vinterträdgård. Den är inte så hårdför utomhus på våra breddgrader men i en frostfri vinterträdgård eller i ett växthus trivs den bra.

Men inomhusväxter är i allmänhet mera mottagliga för vissa skadedjur. Framför allt löss. Och den här klematisen har blivit invaderad av så kallade sköldlöss. Det finns flera sätt att bekämpa sköldlöss på. Jane föredrar att tvätta av de angripna områdena med insektssåpa.

Det är viktigt att gnugga bladen väl för sköldlössen sitter ordentligt fast och är samtidigt skyddade av sin sköld medan de sitter och suger växtsaft ur bladen. Man kan även köpa både kemiska produkter och nyttodjur, de så kallade parasitsteklarna som kan avhjälpa problemet.

Men nyttodjuren är ganska dyra att köpa och rekommenderas inte till hobbyodlare.Man ser att växten är angripen av sköldlöss när bladen blir glansiga av en klibbig massa.

Det är sköldlössens exkrementer – den så kallade honungsdaggen. Honungsdaggen kan vara grogrund för sotdaggsvamp. Den visar sig som en svart beläggningen på bladen och är absolut inte smickrande för växtens utseende.

När Jane gnuggar ordentligt på bladen blir tvättsvampen helt svart. Det är förmodligen det första tecknet på att sotdaggsvampen börjat få fäste. Man får upprepa behandlingen med insektssåpa några gånger innan sköldlössen är helt borta.

Relaterade artiklar

 • BLOMSTERRABATT: Minerarflugor

  BLOMSTERRABATT: Minerarflugor

  02/11 VIDEO: Ett vitt mönster som närmast ser ut som små gångar på växternas gröna blad är ofta ett tecken på minerarflugor. De slingrande, vita spåren är gångar i bladmassan som minerarflugornas larver gör.

 • BLOMSTERRABATT: Öronvivlar

  BLOMSTERRABATT: Öronvivlar

  02/11 VIDEO: Om det ser ut som om en biljettkonduktör har tittat förbi och klippt i dina rhododendronblad har du förmodligen fått besök av öronvivlar. Vivlarna lever av bladen. De kan också börja angripa andra växter och även träd ...

 • VÄXTHUS: Spinnkvalster

  VÄXTHUS: Spinnkvalster

  31/10 VIDEO: Ett stort och ofta återkommande problem i drivhus är spinnkvalster. Spinnkvalster är mycket små – mindre än 1 mm långa – och de kan variera i färg, från ljusgula och gröna till knallröda i slutet av sommaren. Kvalstren ...

 • VÄXTHUS: Sniglar

  VÄXTHUS: Sniglar

  31/10 VIDEO: Även om det är lätt att stänga dörren till växthuset är det under större delen av säsongen bättre att låta den stå öppen för att vara säker på att ha bra luftcirkulation och rätt temperatur. Men när både dörr och ...

 • VÄXTHUS: Sniglar

  VÄXTHUS: Sniglar

  31/10 VIDEO: Även om det är lätt att stänga dörren till växthuset är det under större delen av säsongen bättre att låta den stå öppen för att vara säker på att ha bra luftcirkulation och rätt temperatur. Men när både dörr och ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss