Cookie- och Sekretesspolicy


Planturval

När du ska till att välja plantor rekommenderar trädgårdsarkitekten att du läser på. Antingen i vanliga trädgårdsböcker eller på Internet, eller bägge delar.

Först och främst hänger urvalet på i vilka väderstreck trädgården ligger. För att lyckas gäller det att välja plantor som passar för trädgårdens ljus- och jordförhållanden.

Sen ska du bestämma dig för under hur lång tid av året du vill ha blommor. I vårt exempel ligger trädgården i sydväst och får därför mycket sol från omkring middagstid till in på kvällen. Därmed behövs härdiga plantor, som tål direkt solljus under många timmar.

Samtidigt vill vi ha blomning från maj till september. På ett begränsat område som det här är det klokt att begränsa blomningsperioden en del, eftersom det helt enkelt blir för få plantor för att räcka en hel lång blomningssäsong, om det ska se något ut.

Jane har bestämt att den genomgående färgställningen ska vara blå, blåviolett och rosa. Med de utgångspunkterna bläddrar hon helt enkelt igenom uppslagsverk med plantor och letar rätt på passande sorter med hänsyn tagen till ljus, jord och färger.

Att välja färg på blommor är ungefär som att välja väggfärger därhemma. Om du kan hålla dig till några enstaka färger ger det ett mer harmoniskt och lugnt uttryck jämfört med en palett med blandade färger.

Så fort Jane hittar en planta som hon vill ha med skriver hon upp den i sin dator. På så vis bygger hon i lugn och ro upp en lista på plantor som uppfyller henens kriterier.

När du skriver upp plantornas namn bör du hålla dig till de latinska namnen. Då blir det mycket lättare när du ska söka på internet eller beställa plantorna. När du väljer plantor bör du samtidigt se till att du får lite olika höjder.

Det ger liv och karaktär åt rabatterna. Om du även blandar perenner med gräs och en och annan buske är du på god väg att få en dynamisk och varierad trädgård.

Utifrån trädgårdsritningen vet du hur stora de rabatter är som ska planteras. Kombinerar du sedan den med din plantlista har du en planteringsritning. Här kan du se hur många av varje planta som behövs, och var de ska placeras.

Till de här två rabatterna har vi valt:Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis Aster ’Sapphire’ Stjärnflocka ’Lola’ Gultörel, Euphorbia polycroma Praktnäva ’Gravetye’ Trädgårdsnäva ’Jolly Bee’ Daglilja ’Sleepy Hollow’ Daglilja ’Catherine Woodbury’ Funkia ’Canadian Blue’ Rödhirs ’Warrior’ Salvia ’Caradonna”.

I rabatterna planteras också två små buddlejor ‘Nanhoe Blue’ fjärilsbuskar. Varje rabatt omgärdas av buxbomen Buxus sempervirens ’Suffruticosa’.

Med en trädgårdsritning i handen kan du antingen vända dig till en trädgårdsanläggare eller så kan du själv sätta igång med att förverkliga din drömträdgård.

Relaterade artiklar

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss