Cookie- och Sekretesspolicy


Växtavkok

Redan under den tidiga våren är Maren ute och jagar brännässlor. Hon ska använda dem för att tillverka sitt eget gödselvatten för att använda i trädgården senare.

Brännässlor innehåller nämligen en massa kväve och andra tillväxtbefrämjande ämnen som stimulerar andra växter. Särskilt så här i början av säsongen är nässlorna fulla av näring.Maren samlar totalt ett kilo brännässlor. Hon lägger alla de gröna nässlorna i ett nät som det tidigare varit potatis i.

Hon lägger nätet med brännässlorna i baljan och häller på tio liter vatten. Nu ska nässlorna stå och dra i vattnet i minst 2-3 dagar, helst i ett par veckor. Med tiden kommer det klara vattnet att bli grumligt. Och det börjar lukta starkt. Därför bör du inte placera baljan med nässlorna nära terrassen.

När Maren förtunnar det koncentrerade nässelvattnet med vatten från kranen i förhållandet 1:10 får hon ett riktigt bra hemmagjort gödselvatten, Den här omgången är det köksträdgårdens purjolök och potatis som får glädje av det näringsrika gödselvattnet. Längre ut på tomten växer det åkerfräken.

De flesta hatar den julgransliknande plantan, eftersom det är ett riktigt obehagligt ogräs som är svårt att bli av med om det letar sig in på tomten. Men eftersom fräken innehåller mineralet kisel har det visat sig att avkok på fräken kan förebygga mjöldagg. Därför plockar Maren med sig en rejäl bukett.

För att dra ut mineralet ur fräken ska växterna ligga i kokande vatten, precis som när man gör te. Precis som med nässlorna ska blandningsförhållandet vara 1:10. Man kan välja att låta plantorna dra i kallt vatten i ett dygn och koka dem efter det.

Eller så kan man göra som Maren och hälla kokande vatten över plantorna och låta blandningen dra i ett dygn. Därefter silar man av plantorna och kan använda avkoket om du förtunnar det med vatten i förhållandet 1:10.

Relaterade artiklar

 • EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Svampsjukdomar

  EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Svampsjukdomar

  04/10 VIDEO: Den ekologiska trädgården angrips självklart också av olika svampsjukdomar. Det händer särskilt grönsakerna i köksträdgården, som fått stå värd för svampsporerna.

 • KÖKSTRÄDGÅRD: Välj rätt växter

  KÖKSTRÄDGÅRD: Välj rätt växter

  22/09 VIDEO: Frøkatalogerne bugner af alle mulige dejlige afgrøder. Det er let at blive inspireret, men det er bedst at gøre sig nogle realistiske overvejelser, inden startskuddet lyder.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  INRED TRÄDGÅRDEN: Plantering

  06/10 VIDEO: Plattor och stenar ligger på plats och Jane har kommit för att visa Jesper hur hon tänkt sig att växterna ska planteras. De går igenom planteringsplanerna tills de är överens om var växterna ska placeras i rabatterna.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  INRED TRÄDGÅRDEN: Planturval

  06/10 VIDEO: När du ska till att välja plantor rekommenderar trädgårdsarkitekten att du läser på. Antingen i vanliga trädgårdsböcker eller på Internet, eller bägge delar.

 • KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  KRUKOR: Långtidsbevattning av krukor

  06/10 VIDEO: Om du ska nyplantera en kruka kan du i förväg underlätta framtida bevattnig med hjälp av en vattentank. Den här modellen fungerar med hjälp av så kallad kapillärbevattning.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss