Cookie- och Sekretesspolicy


Växtavkok

Redan under den tidiga våren är Maren ute och jagar brännässlor. Hon ska använda dem för att tillverka sitt eget gödselvatten för att använda i trädgården senare.

Brännässlor innehåller nämligen en massa kväve och andra tillväxtbefrämjande ämnen som stimulerar andra växter. Särskilt så här i början av säsongen är nässlorna fulla av näring.Maren samlar totalt ett kilo brännässlor. Hon lägger alla de gröna nässlorna i ett nät som det tidigare varit potatis i.

Hon lägger nätet med brännässlorna i baljan och häller på tio liter vatten. Nu ska nässlorna stå och dra i vattnet i minst 2-3 dagar, helst i ett par veckor. Med tiden kommer det klara vattnet att bli grumligt. Och det börjar lukta starkt. Därför bör du inte placera baljan med nässlorna nära terrassen.

När Maren förtunnar det koncentrerade nässelvattnet med vatten från kranen i förhållandet 1:10 får hon ett riktigt bra hemmagjort gödselvatten, Den här omgången är det köksträdgårdens purjolök och potatis som får glädje av det näringsrika gödselvattnet. Längre ut på tomten växer det åkerfräken.

De flesta hatar den julgransliknande plantan, eftersom det är ett riktigt obehagligt ogräs som är svårt att bli av med om det letar sig in på tomten. Men eftersom fräken innehåller mineralet kisel har det visat sig att avkok på fräken kan förebygga mjöldagg. Därför plockar Maren med sig en rejäl bukett.

För att dra ut mineralet ur fräken ska växterna ligga i kokande vatten, precis som när man gör te. Precis som med nässlorna ska blandningsförhållandet vara 1:10. Man kan välja att låta plantorna dra i kallt vatten i ett dygn och koka dem efter det.

Eller så kan man göra som Maren och hälla kokande vatten över plantorna och låta blandningen dra i ett dygn. Därefter silar man av plantorna och kan använda avkoket om du förtunnar det med vatten i förhållandet 1:10.

Relaterade artiklar

 • EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Svampsjukdomar

  EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Svampsjukdomar

  04/10 VIDEO: Den ekologiska trädgården angrips självklart också av olika svampsjukdomar. Det händer särskilt grönsakerna i köksträdgården, som fått stå värd för svampsporerna.

 • KÖKSTRÄDGÅRD: Välj rätt växter

  KÖKSTRÄDGÅRD: Välj rätt växter

  22/09 VIDEO: Frøkatalogerne bugner af alle mulige dejlige afgrøder. Det er let at blive inspireret, men det er bedst at gøre sig nogle realistiske overvejelser, inden startskuddet lyder.

 • Bygg en läcker högbedd på hjul

  Bygg en läcker högbedd på hjul

  28/04 Drömmer du om en liten köksträdgård med färska örter? Läs vidare, så visar vi dig hur du bygger en högbädd som är perfekt för ändamålet.

  Svårighet 2/4
 • 12 TIPS: Lyckas med att plantera!

  12 TIPS: Lyckas med att plantera!

  29/03 Våren är här och det är dags att plantera. Men vet du vilka fällor du MÅSTE undvika när du planterar träd och buskar? Följ 12 tips från vår trädgårdsexpert.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 3: Planteringspåsar, jord & näring

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 3: Planteringspåsar, jord & näring

  21/11 VIDEO: När det gäller växterna som ska ner i dammen finns det flera produkter i handeln att välja på. Sådana här planteringskorgar är mycket vanliga i de flesta trädgårdsdammar.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss