Cookie- och Sekretesspolicy


Växtplan

När Jane planerar en rabatt tecknar hon alltid en skiss först. Det ger den nödvändiga överblicken över hur många plantor hon behöver, och hon får redan vid skrivbordet en uppfattning om hur de olika växterna ska placeras i rabatten.

Först tecknar hon upp rabatten så storleksförhållandet passar i proportion. Här är rabatten rektangulär och är cirka 5 gånger 2 ½ meter stor. Hon tecknar upp buskarna först. De är störst och då kommer ramarna på plats. Hon skuggar cirklarna som markerar buskarna.

För inspiration och idéutveckling tittar hon gärna i olika uppslagsverk eller tidningar som hon har liggande. Den här boken ger till exempel många idéer och är indelad efter färger.

Jane föredrar att alltid skapa sina rabatter så att växterna passar ton i ton – men också säsong för säsong. Det är nämligen inget som hindrar att färgställningen skiftar i rabatten samtidigt som säsongen skiftar.

Bara de olika växterna matchar varandra i den period som de blommar. Så det är en bra idé att tänka på blomningstiden när man sätter samman plantorna så att blomningsperioden blir så lång som möjligt, åtminstone om man har många olika växter att välja mellan.

Jane har bestämt sig för vilka perenner hon ska ha som blommande marktäckare i rabatten. Så nu kan hon placera ut dem också bland buskarna. Och här kommer färgpaletten till användning.

Färgtonen i rabatten är blåviolett och vitt med stråk av gult – och färgerna kommer att skifta med årstidens växlingar. Nu är storleksförhållandena någorlunda på plats och hon kan börja bedöma hur många perenner hon ska ha av varje sort.

Med många års erfarenhet av arbete med växter går det lätt för Jane. Har du ingen uppfattning om hur mycket plats du ska beräkna för varje växt kan du alltid få hjälp på plantskolan med sådana upplysningar.

Ett antal på mellan 5 och 9 per. m2, beroende på plantornas storlek, brukar vara lagom. Nederst på skissen markerar hon till sist vilka färger som motsvarar de olika perennerna. Och så är växtplanen färdig.

Alla tankar är på papper och det är lätt att gå vidare – både med inköp av plantor och med själva anläggningen av rabatten.

Relaterade artiklar

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Vilseledande reklam om isolering

http://gds.se/isolering/tillaggsisolering-effe ...

Liten riktigt slim hylla ovanför sängen

tjena jag har en LG Music Flow H7 som jag ...

värme...

vilken värme är bäst i en stuga, 30 kvm + 10 kvm

Förvaring under trapp

Såg ett klipp på facebook där var det en som ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss