Cookie- och Sekretesspolicy


Uttunning

Många trädgårdsentusiaster älskar syrenbuddlejan (Buddleja davidii), men ofta växer den sig stor och ohanterlig. I vissa fall välter den helt enkelt åt sidan på grund av grenarnas tyngd. Det är vad som har hänt här.

Men du kan styra syrenbuddlejans växt om du gallrar den omsorgsfullt. Här har buskens dessutom hindrats växa av grannens träd och järnek i trädgården. Jane sätter beslutsamt igång med att såga av de besvärande grenarna.

När du sågar i träd ska du komma ihåg att såga nära stammen, men utanför grenkragen, som är den ansvällning som sitter i fästet mellan stammen och grenen. Då läker skadan bättre än om du sågar precis intill stammen där snittet också blir större.

Jane undersöker först hur grenarna växer i busken och hon kontrollerar naturligtvis var de slutar. Hennes mål är att ge busken en bra form igen så den varken ser nertyngd eller omkullvält ut.

Hon klipper och sågar sig igenom busken medan hon hela tiden tänker på hur busken kommer att växa vidare och skjuta nya skott. Här är till exempel ett långt skott som kan fortsätta att växa uppåt, så därför är det lämpligt att klippa av grenen precis före skottet.

Ta också fortlöpande bort det som är visset. Emellanåt ger sig Jane på några stora grenar. Du kanske måste såga i flera omgångar om du inte kommer åt ordentligt. Titta nog på grenarna innan du sågar.

De små skotten visar var det kan komma nya skott. Och precis som med rosor, ska du såga precis ovanför skottet som du gärna vill ska utvecklas. Sågar du längre ut sitter det kanske ett annat skott på baksidan som kommer att växa istället, och då kommer grenen att fortsätta fel väg – alltså in i busken.

Jane har tagit bort mycket, och det ser nästan ut som om högen med avsågade grenar är större än det som är kvar av busken. Men det lättar utan tvekan mycket, och busken kommer efterhand att få en fin form. Nu är det klart.

Busken är betydligt luftigare än tidigare. Det ser alltid lite brutalt ut i början när man nyss har tunnat ut busken på det här sättet. Men syrenbuddlejan tål att bli helt nedskuren och den kommer med säkerhet att växa sig stor igen.

Relaterade artiklar

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss