Cookie- och Sekretesspolicy


Öronvivlar

Om det ser ut som om en biljettkonduktör har tittat förbi och klippt i dina rhododendronblad har du förmodligen fått besök av öronvivlar. Vivlarna lever av bladen. De kan också börja angripa andra växter och även träd men eftersom rhododendron är vintergrön så syns angreppen oftast tydligast på den.

Öronvivlarna är sluga. Om de blir störda vänder de sig på rygg och spelar döda. Vivlarna gnager på bladen om natten och nästa morgon kan man se de karaktäristiska runda biljetthålen.

Under dagen gömmer sig vivlarna nere på jorden och kan vara nästan omöjliga att upptäcka.Det försvårar bekämpningen. Som tur är kan man bekämpa vivlarnas larver som lever i jorden under de angripna växterna.

Larverna är egentligen de värsta fienderna för de gnager av växternas rötter. Vid hårda angrepp kan växten vissna ner helt. Larvernas naturliga fiender är de mikroskopiska nematoderna. De kallas också för rundmaskar.

Nematoder äter larverna genom att tränga in i dem och äta av dem inifrån. Nematoderna kan inte röra sig i torr jord, så man kan bara behandla med dem om jorden redan är fuktig.

Man kan köpa nematoder från företag som säljer nyttodjur, men bara under vissa perioder av året. Det är nämligen bara på larvstadiet som nematoderna kan bekämpa vivlarna.

Det finns vanligen larver runt juni månad och sedan igen omkring augusti. Men det beror lite på klimatförhållandena där man bor.Jordtemperaturen ska dessutom vara minst 10 grader om behandlingen ska verka.

Nematoderna levereras i en behållare där de är blandade med fin lera. Innehållet blandar du ut i vatten och sedan häller du ut blandningen på jorden vid de angripna plantorna.

Den här behandlingen är effektiv när det gäller larverna men den kan behöva upprepas. De vuxna vivlarna kan nämligen leva i över ett år och fortsätta att lägga många ägg.

Relaterade artiklar

 • KLÄTTERVÄXTER: Sköldlöss

  KLÄTTERVÄXTER: Sköldlöss

  11/11 VIDEO: Den här städsegröna klematisen (Clematis armandii) växer i Janes vinterträdgård. Den är inte så hårdför utomhus på våra breddgrader men i en frostfri vinterträdgård eller i ett växthus trivs den bra.

 • BLOMSTERRABATT: Minerarflugor

  BLOMSTERRABATT: Minerarflugor

  02/11 VIDEO: Ett vitt mönster som närmast ser ut som små gångar på växternas gröna blad är ofta ett tecken på minerarflugor. De slingrande, vita spåren är gångar i bladmassan som minerarflugornas larver gör.

 • VÄXTHUS: Spinnkvalster

  VÄXTHUS: Spinnkvalster

  31/10 VIDEO: Ett stort och ofta återkommande problem i drivhus är spinnkvalster. Spinnkvalster är mycket små – mindre än 1 mm långa – och de kan variera i färg, från ljusgula och gröna till knallröda i slutet av sommaren. Kvalstren ...

 • VÄXTHUS: Sniglar

  VÄXTHUS: Sniglar

  31/10 VIDEO: Även om det är lätt att stänga dörren till växthuset är det under större delen av säsongen bättre att låta den stå öppen för att vara säker på att ha bra luftcirkulation och rätt temperatur. Men när både dörr och ...

 • VÄXTHUS: Sniglar

  VÄXTHUS: Sniglar

  31/10 VIDEO: Även om det är lätt att stänga dörren till växthuset är det under större delen av säsongen bättre att låta den stå öppen för att vara säker på att ha bra luftcirkulation och rätt temperatur. Men när både dörr och ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss