Cookie- och Sekretesspolicy


Samla egna frön

När du ändå är ute och ansar sommarblommorna i rabatterna, så titta efter om någon av växterna redan har satt frö. Då är det nämligen tid att skörda, så att du har frön till nästa år.

Den här blomman har blommat ut men har ännu inte mogna frön. Den här har däremot en färdig, svällande frökapsel. Jane skördar fröna genast – och skriver växtens namn på den lilla papperspåsen som hon förvarar fröna i tills nästa år.

Tänk på att det inte bara är i din egen trädgård du kan skörda. En tur till grannen eller till någon offentlig park kan till exempel vara rena paradiset för en frösamlare. Du kan inte alltid räkna med att plantorna från frön som du skördat är precis likadana som växten du skördade dem från.

Det inträffar bara om moderplantan tillhör en art som inte finns i olika sorter – till exempel i olika färger som de här hibiskusarna.Så i det här fallet kan du inte veta om fröna kommer ge rosa eller vita blommor, men det gör det ju bara mera spännande.

Du ska kontrollera så att frökapslarna är mogna när du skördar dem. Här finns både gröna och svarta frön, och det är de svarta som är färdiga att plockas. Det är oftast lätt att se om fröna på en växt är mogna.

De omogna är gröna, medan de mogna fröna fått en mörkare – mera vissen färg. Det är inte alla frön som är grobara även om de var mogna när de skördades. Här sorterar Jane några frön från rosenskäran (Cosmos).När du känner på fröna så ska de inte verka ihåliga.

Det ska kännas som om det är något i dem. Då är de befruktade och kommer senare att kunna gro. Om du vill ge dig på fröodling hemma så låt några avblommade frökapslar sitta kvar och mogna på plantan.

De delarna av växten slutar att blomma men på resten av växten fortsätter blomningen. Oavsett vilken sorts frön du skördar ska du alltid låta dem torka ordentligt innan du lägger undan dem.

Det bästa är att förvara dem i papperspåsar eller kaffefilter medan de torkar. Då kan de fortfarande andas och riskerar inte att ruttna.

Relaterade artiklar

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss