Cookie- och Sekretesspolicy


Utgrävning av damm

Vi ska sätta igång med att anlägga en trädgårdsdamm i den här delen av Dans trädgård. Dammen ska vara cirka 8 gånger 6 meter totalt så att det blir plats både för ett par större fiskar och för växter.

När man anlägger en damm i den storleken föredrar Dan att använda gummifolie som dammaterial. Den är enklare att forma så att dammen passar in i resten av trädgården än om man väljer ett formgjutet dammkar.Men först ska dammen grävas och formen är under tiden markerad med pålar.

Dan har anlitat en grupp trädgårdsanläggare med stora grävmaskiner. Innan du själv – eller några trädgårdsanläggare – sätter igång att gräva i din trädgård bör du kontrollera med berörda myndigheter så att det inte finns dolda kablar eller rörledningar som du kan riskera att skada.

Med tiden ska Dan sätta ut koi och stör i den här dammen. Därför ska djupet vara minst 120 cm, bl.a. för frostskyddet. Trädgårdsanläggarna börjar med att gräva cirka 20 cm djupt över hela dammens yta. Grovarbetet görs med en grävmaskin och kanterna hackas till med en spade.

När ytan är någorlunda jämn tar trädgårdsanläggarna reda på var den lägsta punkten vid dammkanten är. Med hjälp av ett vattenpass markerar de på pålen var vattenytan ska vara.

Ett snöre binds fast vid markeringen och dras till pålen i den motsatta änden av dammen. Med hjälp av vattenpasset rättas snöret till lite så det blir helt vågrätt. Nu kan det användas som utgångspunkt när de andra snörena ska sättas upp hela vägen runt dammen.

När alla snörena är på plats kan trädgårdsanläggarna fortsätta grävarbetet och använda snörena för att mäta 25 cm ner och försäkra sig om att avsatsen blir lika djup hela vägen runt. Den översta avsatsen ska sedan bilda ramen runt dammen med en rad större stenar och några växter.

Nu ska dammens djup grävas ut. Jorden är här mycket sandig så trädgårdsanläggarna är försiktiga med att inte gå runt för mycket på avsatsen eftersom den snabbt kan rasa och förstöra hela dammens utformning.

Små rötter och liknande som sticker upp ur jorden klipper de av. Och avsatsen planas ut i rätt höjd med hjälp av ett litet vattenpass som dras över ytan. Man kan behöva lägga på lite extra jord här och där. När detta är gjort är dammen färdiggrävd i den rätta storleken och det är dags att lägga ut gummifolie.

Relaterade artiklar

 • Mörda mördarsniglarna nu

  Mörda mördarsniglarna nu

  15/02 Ta kål på mördarsniglarna i tid och få större glädje av din köksträdgård.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  21/11 VIDEO: När hösten närmar sig är det en bra idé att investera i ett nät till dammen. Nätet kan fånga upp trädens blad innan de hamnar i vattnet.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  21/11 VIDEO: När du anlägger en damm i trädgården finns det olika sätt att ta sig an uppgiften. Vill du snabbt och enkelt anlägga en damm i trädgården kan en formgjuten damm vara lösningen för dig.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  21/11 VIDEO: Det är viktigt att du inför varje ny säsong kontrollerar kvaliteten på ditt dammvatten så att du kan vara säker på att både växter och fiskar har de optimala levnadsförhållandena.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  21/11 VIDEO: När du arbetar med folien till din damm är det emellanåt nödvändigt att göra markeringar på den. Då är det bra att köpa en sorts märkpenna, en så kallad Solid Marker. Den finns både i som krita och i en nyare tuschvariant.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Varför är det så svårt att få tag på furu?

Varför har bygghandeln nästan bara gran och ...

Var köper jag varor?

Hej, jag tycker att en del gds-projekter ser ...

Ensidigt om lättbetong

GDS har just lagt ut en artikel om hur bra ...

Använd inte kalciumklorid

Använd inte kalciumklorid till att ta bort is ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss