Cookie- och Sekretesspolicy


Utgrävning av damm

Vi ska sätta igång med att anlägga en trädgårdsdamm i den här delen av Dans trädgård. Dammen ska vara cirka 8 gånger 6 meter totalt så att det blir plats både för ett par större fiskar och för växter.

När man anlägger en damm i den storleken föredrar Dan att använda gummifolie som dammaterial. Den är enklare att forma så att dammen passar in i resten av trädgården än om man väljer ett formgjutet dammkar.Men först ska dammen grävas och formen är under tiden markerad med pålar.

Dan har anlitat en grupp trädgårdsanläggare med stora grävmaskiner. Innan du själv – eller några trädgårdsanläggare – sätter igång att gräva i din trädgård bör du kontrollera med berörda myndigheter så att det inte finns dolda kablar eller rörledningar som du kan riskera att skada.

Med tiden ska Dan sätta ut koi och stör i den här dammen. Därför ska djupet vara minst 120 cm, bl.a. för frostskyddet. Trädgårdsanläggarna börjar med att gräva cirka 20 cm djupt över hela dammens yta. Grovarbetet görs med en grävmaskin och kanterna hackas till med en spade.

När ytan är någorlunda jämn tar trädgårdsanläggarna reda på var den lägsta punkten vid dammkanten är. Med hjälp av ett vattenpass markerar de på pålen var vattenytan ska vara.

Ett snöre binds fast vid markeringen och dras till pålen i den motsatta änden av dammen. Med hjälp av vattenpasset rättas snöret till lite så det blir helt vågrätt. Nu kan det användas som utgångspunkt när de andra snörena ska sättas upp hela vägen runt dammen.

När alla snörena är på plats kan trädgårdsanläggarna fortsätta grävarbetet och använda snörena för att mäta 25 cm ner och försäkra sig om att avsatsen blir lika djup hela vägen runt. Den översta avsatsen ska sedan bilda ramen runt dammen med en rad större stenar och några växter.

Nu ska dammens djup grävas ut. Jorden är här mycket sandig så trädgårdsanläggarna är försiktiga med att inte gå runt för mycket på avsatsen eftersom den snabbt kan rasa och förstöra hela dammens utformning.

Små rötter och liknande som sticker upp ur jorden klipper de av. Och avsatsen planas ut i rätt höjd med hjälp av ett litet vattenpass som dras över ytan. Man kan behöva lägga på lite extra jord här och där. När detta är gjort är dammen färdiggrävd i den rätta storleken och det är dags att lägga ut gummifolie.

Relaterade artiklar

 • Tio snygga trädgårdstrappor

  Tio snygga trädgårdstrappor

  06/07 Med rätt anläggningsteknik kan du bygga många snygga utomhustrappor själv. Här får du tio fina tips!

  Svårighet 3/4
 • Bygg ett praktiskt planteringsbord

  Bygg ett praktiskt planteringsbord

  06/07 Ska växterna planteras om i krukor så är detta planteringsbord perfekt. Det har en bra arbetshöjd, tål jord och smuts och är lätt att bygga. Smart!

  Svårighet 2/4
 • Gjut ett eldfat på det enkla sättet

  Gjut ett eldfat på det enkla sättet

  08/06 Med två murarhinkar kan du lätt gjuta ett läckert eldfat som garanterat blir en mysig samlingsplats.

  Svårighet 1/4
 • Smart växthylla till terrassen

  Smart växthylla till terrassen

  30/05 Med denna eleganta växthylla kan du på kort tid få din odling att växa på terrassväggen. Och den är enkel att bygga.

  Svårighet 2/4
 • 5 enkla steg: Grönare gräs än grannen

  5 enkla steg: Grönare gräs än grannen

  18/05 Alla kan få en supervacker och avundsvärd gräsmatta. Följer du våra 5 enkla steg under bara en säsong, garanterar vi dig ett strålande resultat!

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss